Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън е решен да остане в президентската надпревара след нови лапсуси


Джо Байдън
Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън обърка имената на вицепрезидента Камала Харис и на републиканския си съперник Доналд Тръмп по време на пресконференция в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Той настоя, че ще продължи да се бори за втори мандат.

Новината идва на фона на натиска към Байдън да оттегли кандидатурата си. Той се усили след слабото му представяне на дебата срещу Тръмп в края на юни, когато президентът често не успяваше да завърши изреченията си и да отговори адекватно на опонента си.

Оттогава редица законодатели от Демократическата партия, както и спонсори на кампанията на Байдън оттеглиха подкрепата си.

По време на пресконференцията в четвъртък, която беше първата му самостоятелна такава от дебата насам, 81-годишният Байдън изтъкваше десетилетния си опит и отново твърдеше, че единствено той е квалифициран да победи 78-годишния бивш президент Тръмп.

"Единственото нещо, което възрастта прави, е да създава малко мъдрост, ако внимаваш", каза Байдън, който вече е най-възрастният човек, заемал някога президентския пост.

"Вижте, нямаше да избера вицепрезидента Тръмп (Байдън иска каже Камала Харис - б. р.) за вицепрезидент, ако тя не беше квалифицирана да бъде президент", каза още той в отговор на въпрос на Ройтерс. Към края на пресконференцията отговорите му често прекъсваха, преди да е завършил мислите си.

Няколко часа по-рано той погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски "президентът Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. После се пошегува с това, че Путин е превзел изцяло мислите му.

Като дете Байдън е заеквал и през цялата си политическа кариера често е бъркал имена и е правил неволни грешки в изказванията си. Той твърди, че здравното му състояние е добро и че би се подложил на още един неврологичен преглед, ако лекарите му го препоръчат.

Към момента най-малко 16 от 213 демократи в Камарата на представителите и един от 51-те демократи в Сената публично са призовали президента да се оттегли от надпреварата. Един от последните спонсори, които оттеглиха подкрепата си от Байдън, беше актьорът Джордж Клуни.

Редица проучвания показват, че към момента подкрепата за Тръмп е по-висока, а по-голямата част от избирателите, включително на Демократическата партия, предпочитат Байдън да се оттегли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG