Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Молим ви се, и аз искам преференции". Прокуратурата проверява преправяне на бюлетини в Монтанско


Видеото от секцията в село Габровница, Монтанско
Видеото от секцията в село Габровница, Монтанско

Прокуратурата разследва потенциално преправяне на резултатите от местните избори в секция в монтанското село Габровница, предаде БТА във вторник вечерта.

Проверката идва, след като в социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда как кандидадите за кмет сами броят бюлетините за себе си. Чува се и разговор, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини.

Кадрите са част от видеозаснемането, излъчено на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) след първия тур на изборите неделя. На тях се гласуваше за кметове на общини, кметове на кметства, общински съветници и районни кметове в някои градове.

"За кой ще го пишеш?"

На видеото от секция в Габровница се виждат кандидатите за кмет на селото Валентин Цонов (от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България") и Рангел Иванов (от Партия на Зелените), както и настоящият кмет Борис Цветков.

На кадрите се чува как присъстващите обсъждат как да отчетат невалидните бюлетини.

"Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправим нещо?", казва един от хората.

Друг човек пита: "68 и 26 - за кой ще го пишеш?" (26 е номерът на "Партия на Зелените", а 68 е Местна коалиция "СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС").

"Разделяш ги на две. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една", се чува отговор.

В крайна сметка недействителните бюлетини за кмет на селото са записани като недействителни и в протокола, показва проверка.

Изборите печели Рангел Иванов от Партия на зелените.

Как невалидната бюлетина спечели изборите за общински съвет
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

"Молим ви се, и аз искам преференции"

Прави впечатление обаче, че при бюлетините за общински съветници в секцията не е отчетена нито една невалидна. Именно при гласовете за съветници в страната имаше най-висок процент невалидни бюлетини - 15,46% , показаха данни на данни на Института за развитие на публичната среда.

Във видеото от Габровица се вижда, че някой от присъстващите дописва бюлетините.

"Мая, айде вече стига със задраскването на преференциите", казва един от хората.

"Молим ви се, и аз искам преференции", казва друг глас.

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че са започнали проверка за престъпления срещу политическите права на гражданите, извършени по време на броенето на гласовете в Габровница.

Случаят идва, след като по-рано двама души в село Малорад, Врачанско, бяха арестувани и обвинени за подправяне на бюлетини. Това стана, след като запис от видеонаблюдение на избирателна секция показа жена, която подправя изборни книжа.

На видеото се чува и гласът на мъж, който не се вижда. Двамата се наговарят да дописват преференции след края на първия тур от местните избори в неделя.

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG