Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството призна, че Главчев е поискал промяна на позицията за Сребреница


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев действително е поискал България да промени позицията си и да гласува "въздържал се", вместо да подкрепи резолюцията в ООН, осъждаща геноцида в Сребреница.

Това потвърдиха в четвъртък от пресцентъра на Министерския съвет в съобщение до медиите. То идва повече от седмица след първите информации по темата и ден след като в сряда разследващият сайт BIRD публикува дипломатически документи с указанията на Главчев.

Става дума за гласуването на резолюция, с която 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреница. На тази дата през 1995 г. в босненския град започва избиването на над 8000 местни мъже и момчета босненски мюсюлмани от сили на етническите сърби.

Убийството им е признато за геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния съд на ООН. България също има последователна политика на признаване на тези престъпления като геноцид.

В указанията, публикувани от BIRD, обаче Главчев иска представителката на България в ООН Лъчезара Стоева да се въздържи, като мотивира искането си със същите аргументи, които използват и противниците на резолюцията - Сърбия и Русия - че моментът не е подходящ за такова решение.

В четвъртък от пресцентъра на МС потвърдиха, че Главчев е изпратил такова писмо. От там обаче твърдят, че то "не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева".

"Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост", пишат от МС и дори определят разпространяването им като "хибридна атака".

От документите обаче не личи указанията към Стоева да не са окончателни. От нейния отговор, изпратен същия ден и също публикуван от BIRD, става ясно, че Главчев е пратил писмото си в 8:55 часа нюйоркско време, тоест само час преди началото на заседанието на Общото събрание на ООН в 10 часа.

В грамата посланик Стоева директно пише, че "не бях в състояние да изпълня изпратените в последния момент указания". Тя добавя, че е действала съобразно указанията, дадени още на 12 април, и съответно е гласувала "за" резолюцията.

В позицията си сега МС не отрича автентичността на документа с отговора на Стоева.

МС не коментира и въпроса как се е стигнало до искането за промяна на българската позиция от страна на Главчев. По-рано BIRD написа, че това е станало след разговори на сръбския президент Александър Вучич с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Двамата поддържаха близки отношения по време на управлението на Борисов. Главчев на свой ред е бивш дългогодишен депутат от ГЕРБ.

В своето писмо посланик Стоева също изразява опасения, че до искането се е стигнало след "външен натиск". Тя казва и че такава промяна би била "в противоречие на отстояваните от нас евроатлантически ценности" и "краен акт", който ще донесе "тежки щети за имиджа на България".

Преди заседанието в Ню Йорк Сърбия започна кампания, подкрепена и от Русия, срещу приемането на резолюцията. Президентът на Сърбия Александър Вучич е наричал клането в Сребреница "ужасяващо престъпление", но нито той, нито страната му са го признавали за геноцид.

Вучич, както и лидерът на босненските сърби Милорад Додик от години се противопоставят на усилията за възпоменание на геноцида в Сребреница. И Вучич, и Додик също така поддържат близки отношения с руския президент Владимир Путин.

В сряда от ПП-ДБ осъдиха действията на Главчев, който според тях е опитал да прокара "проруска външна политика". В четвъртък съпредседателят на формацията Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ ще внесе искане за изслушване на Главчев в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG