Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите в ПП-ДБ не са единодушни дали искат третия мандат


Съпредседателите на ПП-ДБ Атанас Атанасов (вляво) и Кирил Петков. Архивна снимка.
Съпредседателите на ПП-ДБ Атанас Атанасов (вляво) и Кирил Петков. Архивна снимка.

Партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не са единодушни дали искат третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Във вторник съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов написа във Фейсбук, че в коалицията няма разделение и тя ще предложи правителство с третия мандат, ако президентът Румен Радев избере да ѝ го връчи. Малко по-късно обаче ПП каза, че няма да участва в разговори за реализиране на управленски мандат в настоящото Народно събрание.

Позициите на различните партии в ПП-ДБ идват на фона на провалилия се вот на предложения от ГЕРБ кабинет миналата седмица, както и на безпрецедентно разделение в редиците на втората парламентарна партия - ДПС.

Error

Грешка в сървъра

Упс, както виждате, не е това, което искахме да ви покажем. Този линк е изпратен веднага до отдела по поддръжка. Извиняваме се

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

"Ще отидем при президента с готова платформа, за да го убедим, че ние сме способни", написа Атанасов във Фейсбук във вторник. Той уточни, че ПП-ДБ ще предложи "надпартийно, техническо правителство", а за премиер ще се търси човек, "равноотдалечен от всички партии".

Атанасов добави, че "въпреки спекулациите, коалицията ПП-ДБ е консолидирана". Това е третата по големина сила в сегашния парламент.

"Отчели сме липсата на добра комуникация и поради тази причина има общо мнение, че трябва да се създаде някакъв единен орган между трите партии, в който да се обсъждат всички въпроси и да се вземат общи решения", каза още Атанасов.

В последните дни партиите в коалицията ПП-ДБ имат разнопосочни позиции по въпроса за третия мандат. ДСБ и "Да, България" дадоха заявка, че могат да се наемат със съставянето на кабинет при определени условия.

ПП обаче настоя, че правителство с реформаторска, антикорупционна и проевропейска насоченост е невъзможно в настоящия парламент и каза, че остава в опозиция. Това стана на национален съвет на партията в неделя, а във вторник депутатите от ПП препотвърдиха същата позиция.

"Предстои разговор в рамките на общата парламентарна група на ПП-ДБ", се посочва в съобщението на ПП.

В идните дни предстои Радев връчи втория мандат на втората по численост парламентарна партия - ДПС. Ако и тя не успее да предложи правителство, което парламентът да подкрепи, президентът трябва да връчи третия мандат на избрана от него партия.

"Има такъв народ" (ИТН) също даде заявка за третия мандат, за да състави експертен кабинет. Именно на ИТН Радев даде последния мандат в предишното Народно събрание.

От БСП също излязоха с подобна заявка, а от "Възраждане" поискаха мандата, за да съставят управление с всички партии без ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ повтори във вторник позицията си, че "при никакви условия" няма да подкрепи кабинет, съставен с втория или с третия мандат.

Error

Грешка в сървъра

Упс, както виждате, не е това, което искахме да ви покажем. Този линк е изпратен веднага до отдела по поддръжка. Извиняваме се

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG