Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Посоката е надолу". ПП-ДБ не трябва да се разпада, но трябва да се промени, каза Радан Кънев


Евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев
Евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев

Във вида, в който е, коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) няма политическо бъдеще. ПП-ДБ не трябва да се разпада, но трябва да се промени. Това каза евродепутатът от коалицията Радан Кънев в неделя пред БНР.

Изказването му идва седмица след изборите за национален и европейски парламент, на които ПП-ДБ записа най-слабия си резултат на избори до момента. Във вота за Народно събрание коалицията остана на трето място след ГЕРБ и ДПС, като загуби 300 хил. гласа в сравнение с предишните избори през април 2023 г.

Анализаторите определиха ПП-ДБ като най-големия губещ на вота. Вследствие от този резултат само един от лидерите на коалицията - Христо Иванов, подаде оставка. Досега той беше председател на една от партиите в ПП-ДБ - „Да, България“.

Иванов каза, че ще закълне като депутат в новото Народно събрание, но след това ще го напусне.

Атанас Атанасов, председател на друга от партиите - „Демократи за силна България“ (ДСБ), не подаде оставка, но каза, че ще поиска вот на доверие от своята формация.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков и бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков казаха само, че формацията ще бъде опозиция в новия парламент.

Според Кънев, който до момента беше евродепутат от ДБ, а сега отново ще влезе в Европейския парламент (ЕП) като представител на ПП-ДБ, подкрепата за коалицията вече е прекалено ниска и тенденцията да се понижава е „ясна“.

„Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо“, каза Кънев и добави:

„Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу.“

Според Кънев това, от което има нужда коалицията, е едновременно да запази единството си и да се промени, да излезе от „партийните егоизми“ и да види нуждите на хората. Това обаче ще бъде „трудна задача“.

В четвъртък Христо Иванов също коментира бъдещето на ПП-ДБ пред подкаста на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Иванов каза, че коалицията има нужда от „бързо, съдържателно и сериозно“ изготвяне на нова програма, а резултатите от изборите са знак, че е необходима промяна във формацията.

„Ако просто направим нов бранд или малко фризираме стария, това изглежда като пренареждане на столовете на палубата на „Титаник“, добави Иванов.

Една от партиите в ПП-ДБ напусна коалицията още преди изборите. Това е Зелено движение, което дълго време беше част от ДБ, а след това и от ПП-ДБ. При самостоятелното си участие във вота партията спечели едва 0.43% от гласовете.

Миналата седмица Геновева Петрова от социологическата агенция „Алфа Рисърч“ каза за Свободна Европа, че още е рано да се правят прогнози за евентуални структурни промени в ПП-ДБ.

Антоний Тодоров каза, че не очаква „драматична раздяла и разпад, стига лидерите да имат достатъчно здрав разум, за да могат да преглътнат поражението и да видят как могат да вървят напред“. Разпадане на ПП-ДБ според него би довело до намаляване на тежестта на формациите в Народното събрание.

След изборите в новия парламент ще бъдат представени 7 партии и коалиции - ГЕРБ ще има 68 депутати, ДПС - 47, а ПП-ДБ - 39, „Възраждане“ - 38, БСП – 19, ИТН – 16, а партия „Величие“, която за пръв път влиза в парламента - 13.

Коалицията „Демократична България“ съществува от 2018 г., когато в нея се обединиха „Да, България“, ДСБ и Зелено движение. Последната напусна преди тазгодишните избори.

„Продължаваме промяната“ за пръв път се яви на избори и ги спечели през ноември 2021 г. Впоследствие се обедини с ДБ в ПП-ДБ.

През 2021 г. ПП и ДБ участваха изборите поотделно, като спечелиха общо 840 138 гласа. На изборите през 2023 г. като коалиция те спечелиха 621 069. На вота миналата неделя ПП-ДБ намали подкрепата си наполовина и получи 307 848 гласа.

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG