Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ поиска Радев да забави връчването на втория мандат до гласуването на "антикорупционни мерки"


Съпредседателят на ПП Кирил Петков, бившият премиер Николай Денков и президентът Румен Радев
Съпредседателят на ПП Кирил Петков, бившият премиер Николай Денков и президентът Румен Радев

ПП-ДБ поиска от президента Румен Радев да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Причината е желанието на обединението да предложи пакет от антикорупционни мерки в парламента.

Ако Радев обаче не даде исканата отсрочка или в случай че тези мерки не бъдат приети, ПП-ДБ ще върне мандата неизпълнен.

Това стана ясно от срещата на формацията в президентството в понеделник.

Новината идва, след като в петък парламентарната група на ДПС се разцепи, а с това ПП-ДБ стана втора парламентарна сила и съответно трябва да получи втория мандат за съставяне на кабинет. Заради това в неделя обединението поиска среща с президента.

В понеделник в президентството ПП-ДБ поиска време за работа на парламента и довършване на антикорупционната реформа.

Идеите на ПП-ДБ бяха представени от бившия премиер Николай Денков. Той каза, че същината на политическата криза е "неуспялата борба с корупцията", а "кризите изискват нестандартни решения".

"Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпирани лица", каза Денков.

Той добави, че предложенията на обединението ще бъдат описани в декларация, която още във вторник ще бъде представена на депутатите, за да търси широка политическа подкрепа.

По-късно Божидар Божанов, който също присъства на срещата, изброи кои ще са седемте закона или решения, по които ще търси подкрепа:

  • Закона за съдебната власт;
  • избора на Антикорупционна комисия;
  • Закона за подаване на сигнали;
  • Наказателнопроцесуалния кодекс;
  • Закона за личния фалит;
  • избора нов омбудсман;
  • начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет.

От думите на Божанов се разбра, че ако декларацията с тези седем приоритета бъде подкрепена от достатъчно депутати, тогава от ПП-ДБ ще ги предложат за гласуване и ако те бъдат приети, коалицията ще предложи правителство.

След срещата Кирил Петков добави и че една декларация няма да промени нищо, затова ПП-ДБ иска "реални реформи и гласувани решения" преди изобщо да влезе в разговорите за правителство.

Румен Радев обаче поиска законодателната работа на парламента да не се смесва с търсенето на мнозинство за кабинет.

"По резултата от вашите действия и по реакциите на другите политически сили аз ще вземе решение кога да връча втория мандат", каза президентът.

Кирил Петков обаче каза, че от ПП-ДБ са взели решение, че ако мандатът им бъде даден тази седмица, той ще бъде върнат неизпълнен.

На срещата при президента присъстваха Кристина Петкова, Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ.
На срещата при президента присъстваха Кристина Петкова, Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ.

Досега не е имало категорична обща позиция от ПП-ДБ за това дали обединението ще предложи правителство. От ПП искаха да останат в опозиция, но от ДБ беше спомената идея за „технически кабинет“.

В петък парламентарната група (ПГ) на ДПС се разцепи след явен конфликт между съпредседателя Делян Пеевски и почетния председател и дългогодишен лидер на движението Ахмед Доган. След като няколко депутати бяха изключени от ПГ, а други напуснаха по свое желание, броят на депутатите в нея стана 23-а. Това направи ДПС четвърта по големина група в парламента, а ПП-ДБ - втората.

Първият мандат вече беше връчен от президента по-рано през юли на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, която предложи правителство с премиер Росен Желязков. То беше отхвърлено от парламента.

В петък Радев каза, че ще връчи мандата на ПП-ДБ през следващата седмица, но не уточни деня, в който ще го направи. По Конституция няма конкретен срок за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG