Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички теми са на масата". ПП-ДБ подкрепя ротацията, но иска от ГЕРБ гаранции за реформи


Христо Иванов, председател на партия "Да, България", част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", говори по време на Третата национална конференция на формацията, 9 март 2024 г.
Христо Иванов, председател на партия "Да, България", част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", говори по време на Третата национална конференция на формацията, 9 март 2024 г.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) подкрепя ротацията, договорена с ГЕРБ-СДС, която предвижда премиерът в оставка Николай Денков да бъде сменен от вицепремиера Мария Габриел. Преди да бъдат обсъждани евентуални промени в състава на Министерския съвет обаче, лидерите на ПП-ДБ искат подписване на документ с гаранции за продължаване на реформите.

Това стана ясно от думите на председателя на "Да, България" Христо Иванов на Третата национална конференция на партията в събота. Формацията е част от коалицията ПП-ДБ. По време на конференцията делегатите гласуваха "Да, България" да кандидатства за членство в Европейската народна партия (ЕНП), в която вече членуват ДСБ и ГЕРБ.

По-рано тази седмица Денков подаде оставката на кабинета и тя беше гласувана от парламента. Това предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейския вот през юни. В крайна сметка ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да започнат преговори за ротацията в събота вечерта. В понеделник при президента Румен Радев пък започват консултациите за нов кабинет.

"Първо ще обсъдим реформите, след това структурата и състава на Министерския съвет. Не е важно как се казва документът, който ще се подпише, важно е съдържанието, заглавието няма значение. Надяваме се на здрав разум и отговорно поведение, очаквам да се разберем", каза Иванов.

По думите му "всички теми са на масата, всичко ще обсъдим - борбата с корупцията, правосъдието, регулаторите".

По време на конференцията делегатите от "Да, България" приеха резолюция, в която се подкрепя ротацията при условие, че бъде подписано споразумение, регламентиращо взимането на решения без плаващи мнозинства в парламента.

Резолюцията поставя общо 12 условия, които да бъда поставени по време на преговорите с ГЕРБ. Сред тях са:

  • попълване на Комисията за противодействие на корупцията;
  • разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии;
  • нов Закон за съдебната власт;
  • повече усилия за присъединяване към еврозоната.

По повод критиките на Борисов към финансовия министър Асен Василев председателят на "Да, България" каза, че месеци преди очакваното влизане на страната в еврозоната евентуалната смяна на министъра "граничи с трудно обяснимо политическо поведение".

Атанас Атанасов, председател на ДСБ и съпредседател на "Демократична България".
Атанас Атанасов, председател на ДСБ и съпредседател на "Демократична България".

В подкрепа на продължаването на съвместното управление с ГЕРБ се изказаха и председателят на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили", заяви Атанасов.

Според Петков "нямаме лукса да си позволяваме различията да ни раздалечават, а да ни правят по-можещи и по-умни".

Кабинетът на Денков управляваше в продължение на 9 месеца с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG