Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ иска първо реформи, а после мандат. Тръмп избра за вице противник на помощта за Украйна


Божидар Божанов и Кирил Петков (ПП-ДБ) след срещата с президента Румен Радев, 15 юли 2024 г.
Божидар Божанов и Кирил Петков (ПП-ДБ) след срещата с президента Румен Радев, 15 юли 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доналд Тръмп
  • Вторият мандат
  • Пеевски-Доган

Републиканците в САЩ официално номинираха Доналд Тръмп за техен кандидат за президент. Тръмп каза кого си е избрал за кандидат за вицепрезидент – Джеймс Дейвид Ванс (наричан Джей Ди Ванс), 40-годишен сенатор консерватор, който е против предоставянето на помощ за Украйна. Ванс е бивш критик на Доналд Тръмп, но по-късно става негов съюзник.

След атентата

Тръмп се появи на Конференцията на републиканците с превързано ухо – резултат от атентата срещу него в неделя. Всичко, което знаем за този опит на убийство на Тръмп е описано тук.

Много медии написаха, че стрелбата превръща Тръмп в мъченик в очите на американците и сега вече преизбирането му за президент е сигурно. Така ли е – вижте отговора на Тод Принс. Вижте и прогнозата на Димитър Бечев за това какво да очакваме от нов мандат на Тръмп.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вторият мандат

ПП-ДБ, които трябва да получат от президента мандат за съставяне на правителство, предложиха нестандартно решение на политическата криза. Те поискаха от Румен Радев да забави с 3 месеца връчването на мандата, а през това време парламентът да приеме 7 закона или решения, които са нужни за борбата с корупцията. Сред законите са този за съдебната власт, началото на реформа в службите и изборът на антикорупционна комисия.

Защо ПП-ДБ иска това

Идеята на ПП-ДБ е да види дали има реформаторски настроени партии в парламента. Ако отговорът е „не“, или президентът откаже да забави мандата, формацията няма да се опитва да състави правителство. Днес ПП-ДБ ще предложи на всички политически сили да подпишат декларация за това, че се ангажират да приемат нужните закони. Депутатите около Делян Пеевски веднага казаха, че няма да я подпишат. Лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че предложението за забавяне на мандата би нарушило конституцията.

„Кризите изискват нестандартни решения“, каза бившият премиер Николай Денков, който представи на президента искането на ПП-ДБ. „Ще приемем втория мандат, след като всичките 7 закона минат на второ четене“, каза Божидар Божанов.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ДПС

Продължава разцеплението в ДПС. В неделя Станислав Анастасов от ДПС-Пеевски обвини ДПС-Доган в контакти със сенчестия бизнес. Той каза, че представители на младежкото ДПС, които масово са на страната на Доган, са обикаляли страната, за да събират подкрепа за почетния председател и са казвали, че имат договорка за сътрудничество с Васил Божков. В понеделник МДПС отрече това.

Анастасов твърди, че ДПС-Пеевски скоро ще публикува данни за скрит бизнес на Рамадан Аталай от "лагера" на Доган.

Тезата на Пеевски засега се оформя по следния начин – не сме срещу Доган, а срещу няколко души, които са с него и говорят от негово име.

Диляна Теохарова провери биографиите на хората, които застават зад Пеевски.

Съдът и корупцията

Антикорупционната комисия ще трябва да осигури достъп до всичките си решения за отнемане на имущество. Решението е на Върховния административен съд. Оказа се, че през 2018 г. комисията е обявила тези свои решения за служебна тайна. Това е нарушение на закона, реши съдът.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Оръжието за Украйна

През март 2023 ЕС каза, че до една година ще изпрати на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда. Този срок изтече през март 2024 г., но досега Киев е получил само около половината. Причината – европейското оръжейно производство е в застой, откакто падна Берлинската стена и все още не може да се възстанови. Освен това доставките на налични снаряди закъсняват. Това е част от разследване на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Войната

Украйна атакува с дронове полуостров Крим, който беше анексиран от Русия още през 2014 г.

Социологическо изследване на украинския център „Разумков“ показа, че 44% от украинците са за мирни преговори с Русия. Този процент е от украинските граждани, които не са на бойното поле и е най-високият, откакто е започнала войната.

И една препоръка

Те станаха европейски шампионки по волейбол за жени под 18 години. Българският национален отбор е герой на рубриката „Човек на деня“.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG