Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да спазите думата си". Денков призова ГЕРБ да гласуват кабинет начело с Габриел и същите министри


Николай Денков направи обръщение, което беше излъчено по обществената телевизия
Николай Денков направи обръщение, което беше излъчено по обществената телевизия

Премиерът в оставка Николай Денков призова ръководството на ГЕРБ да гласува правителство с премиер и външен министър Мария Габриел, без да се променя съставът на Министерския съвет. Той направи това в извънредно обръщение по БНТ в неделя вечер.

Денков апелира, "вместо да хвърлят държавата в хаос", ГЕРБ да спазят дадената преди 9 месеца дума и да подпишат споразумение с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ). От ГЕРБ не коментираха официално, но пиарът им написа във Фейсбук, че те са имали подобно предложение преди дни, но то е било отхвърлено.

Реакцията на Денков дойде, след като няколко часа по-рано номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел съобщи, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си от парламента, партията няма да участва в преговори за втория мандат за кабинет и се отива на предсрочни избори.

Тя каза, че причината е, че в последния момент ПП-ДБ са поставили ново условие - да бъде сменен вътрешният министър. Само час по-късно съпредседателят на ДПС Делян Пеевски каза, че този парламент е изчерпан, без ГЕРБ не може да има правителство и също се обяви за бързи избори. От ПП-ДБ не направиха коментар.

След съставянето на общ кабинет миналата година двете формации се договориха след 9 месеца да има ротация - на мястото на Денков премиер да стане Габриел. Смяна на министри не беше договорена.

На 6 март Денков подаде оставка, но ротацията не се осъществи и не беше постигнато съгласие за нов кабинет. ПП-ДБ казват, че ГЕРБ-СДС не се ангажират достатъчно за реформи в спецслужбите и съдебната реформа. А от ГЕРБ твърдят, че провалът се дължи на това, че ПП-ДБ искат повече министри.

На 19 март Габриел върна в президентството изпълнен мандат със състав на правителство, който не беше съгласуван с ПП-ДБ. Те казаха, че това е "фалшификация", а Асен Василев нарече Габриел "най-новото и най-красивото лице на мафията".

В изявлението си в неделя Денков каза, че с ГЕРБ са се съгласили, че правителството ще е със срок от 18 месеца, до края на 2024 година, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие. Той добави, че е спазил обещанието си - подал е оставката си и тя е била приета.

"Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си", каза още Денков.

Той допълни, че успоредно с това, в хода на преговорите, е изработено споразумение за реформи в съдебната система, регулаторите и службите. От ПП-ДБ са готови да го подпишат, увери Денков.

Той каза още, че за 9 месеца това правителство е постигнало много и преди два дни България е получила уверения от Европа, че се движи уверено към еврозоната и за шансовете за отваряне на сухопътните граници на Шенген до края на годината са много високи.

"Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли отново в пореден цикъл от избори?", обърна се Денков към партията на Бойко Борисов.

"Единственото, което се очаква от вас, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България", завърши изявлението си премиерът в оставка.

До момента няма официална реакция на ГЕРБ, но националният координатор и пиар на партията Никола Николов написа в профила си във Фейсбук:

"Николай Денков излезе по БНТ в 20,00 часа да се моли на ГЕРБ да гласуваме ротация само на него и Мария Габриел Тези хора или абсолютно нямат връзка с реалността или имат проблем с паметта! Този вариант беше предложен от ГЕРБ още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ".

Той публикува и част от тогавашното изявление на Габриел. Тя обаче казва, че се предлага след първоначалната ротация между нея и Денков "да има възможност за смяна на министри".

Освен това, тогава от ГЕРБ казаха, че искат да получат равнопоставеност в рамките на кабинета с ПП-ДБ и това е условието, за да може да продължи съвместното управление на двете коалиции. От партията дори заплашиха, че ако не се постигне такова споразумение, преговорите ще приключат и по-скоро ще се отиде на избори.

Ако ГЕРБ откажат да последват призива на Денков и първият мандат за съставяне на кабинет не бъде изпълнен, президентът Румен Радев трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ като втора политическа сила. За това по конституция няма срок. Без подкрепата на ГЕРБ и ДПС обаче те няма как да съставят правителство. От ДПС казаха още, че ако третият - последен мандат, им бъде връчен, ще го върнат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG