Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ призова "Възраждане“ да се разграничи от използването на език на омразата в колаж със Соломон Паси


Бившият външен министър Соломон Паси
Бившият външен министър Соломон Паси

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) излезе с позиция, в която "остро осъжда разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия“ и призовава "Възраждане“ да се разграничи от него. "Вместо да подават сигнали срещу хора, които сигнализират за престъпление, "Възраждане“ ясно да заявят дали се разграничават от посланията на човеконенавистна пропаганда“, пише в позицията.

В петък Софийската градска прокуратура възложи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж с лицето на бившия външен министър Соломон Паси, споделен в групата на „Възраждане“ в Телеграм.

Сигналът беше подаден от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом“. Според сдружението публикацията е проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в България.

ПП-ДБ призовава “Възраждане” да преустанови стратегията “атаката е най-добрата защита” и ясно да заяви мнението си за разпространения в Телеграм групата с име “Възраждане” колаж с призив за насилие и антисемитизъм", пише в позицията.

В нея се припомня, че само за последните месеци „Възраждане“ са инициирали няколко „безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България“. От коалицията посочват като примери възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; личностните атаки срещу Даниел Лорер; призивите за нахлуване в Народното събрание и лъжите, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна.

Според коалицията „недоумение буди фактът, че президентът досега не е изказал мнение по поведението на „Възраждане“, въпреки честите си коментари на политическата ситуация в България.

От посолството на САЩ в България също излязоха с позиция. "Ние се присъединяваме към хората в България, които осъдиха неотдавнашните смущаващи антисемитски изявления, намерили място в политическия дискурс", пише в позицията. В нея се казва, че "в едно демократично общество няма място за антисемитизъм или език на омразата под каквато и да е форма".

Лидерът на политическата сила Костадин Костадинов каза, че колажът в социална мрежа, заради който „Шалом“ подаде сигнал в прокуратурата срещу партия „Възраждане“, не е в официалния канал на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG