Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, ДПС-Доган и ИТН атакуват процедурите за главен прокурор и шеф на ВАС. За ГЕРБ няма проблем


Кирил Петков (в средата) и групата на ПП-ДБ в парламента инициираха събиране на подписи за искане за тълкувателно решение на КС дали този ВСС с изтекъл мандат може да избира т.нар. трима големи в съдебната система.
Кирил Петков (в средата) и групата на ПП-ДБ в парламента инициираха събиране на подписи за искане за тълкувателно решение на КС дали този ВСС с изтекъл мандат може да избира т.нар. трима големи в съдебната система.

Три формации в действащия парламент възнамеряват да поискат тълкувателно решение от Конституционния съд (КС) по повод откритите процедури за избор на нови главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС).

Идеята дойде от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и беше подкрепена от крилото на ДПС зад почетния председател Ахмед Доган и от "Има такъв народ" (ИТН). Трите формации ще съберат подписи, за да сезират КС с въпроса може ли този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), чиито мандат е изтече преди около две години, да избира т.нар. трима големи в съдебната система.

Това става на фона на призива от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски ВСС да се заеме с тези назначения, след което членовете му последователно откриха процедури и за нов главен прокурор, и за нов председател на ВАС. Преди ден за ръководител на държавното обвинение беше номиниран временно заемащият този пост Борислав Сарафов. Той няма да има конкуренти в конкурса.

При лансирането на идеята си за сезирана на КС от ПП-ДБ декларираха, че няма да търсят подкрепа от парламентарната група на ДПС, ръководена от Пеевски. Депутатите от ГЕРБ изглежда също няма да подкрепят инициативата, тъй като те са на същата позиция като Пеевски - че този ВСС може легитимно да избере следващите главен прокурор и председател на ВАС.

"Човекът, който е номиниран, всички знаем, е добър приятел на Пепи Еврото, някои го наричат 8-мото джудже. Не е нормално в следващите 7 години тази бухалка в ръцете на Пеевски да бъде алтернативата на едно нормално правосъдие", коментира в четвъртък съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той визираше случая "Осемте джуджета" с изнудването на бизнесмена Илия Златанов, който разкри, че е станал жертва на престъпна схема с участието на прокуратурата през 2020 г. Покрай разрива между Сарафов и бившия главен прокурор Иван Гешев, довел до уволнението на втория през миналото лято, стана ясно, че Сарафов е в близки отношения с бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Именно той беше посочен от Златанов като главен организатор на схемата "Осемте джуджета".

Откакто Сарафов заем временно поста на главен прокурор, той декларира, че ще "изясни" този казус, но всъщност прокуратурата постепенно свали всички обвинения, повдигнати на прокурори и други замесени със случая. Така единственият обвиняем за тази афера остана Петьо Еврото, който е в неизвестност от над една година.

"Припомняме, че двете процедури за избор на главен прокурор и на председател на ВАС бяха открити след, образно казано, "разпореждане" от страна на г-н Пеевски", се казва в писмено изявление на ДПС-Доган.

В него се добавя, че евентуалното тълкувателно решение на КС по темата е "изключително важно с оглед конституционосъобразността на действията на ВСС, който няма обществена подкрепа, във връзка със започналите от него процедури, защото не бива да се допуска каквото и да е съмнение за легитимността на избора на двама от тримата големи в съдебната власт".

"Доколкото разбрах, ще се събират подписи за питане до Конституционния съд и естествено, че ще подкрепим едно такова искане, защото този избор по този начин може и да е законен, но не сме сигурни, че е морален. Твърде много членове във ВСС са с изтекъл мандат, така че ще подкрепим това искане", реагира и Тошко Йорданов от ИТН по повод конкурса за главен прокурор с единствен кандидат Сарафов.

Бившият председател на парламента от ГЕРБ Росен Желязков обаче защити тезата, че този ВСС има пълното право да проведе въпросните процедури. Като аргумент в тази посока той припомни решение на КС от 2022 г., според което членовете на Инспектората към ВСС с изтекли мандати трябва да изпълняват функциите си до избирането на нови.

В петък вечерта от БСП разпространиха призив към ВСС да спре процедурите за избор на нови главен прокурор и председател на ВАС. Социалистите обаче не посочиха дали биха подкрепили искането за тълкувателно решение на КС по темата. Останалите парламентарни сили не коментират темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG