Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици пожари е имало в страната през последните дни


Обявено е частично бедствено положение в община Свиленград заради пожарите на територията ѝ, област Хасково, 13 юли 2024 г.
Обявено е частично бедствено положение в община Свиленград заради пожарите на територията ѝ, област Хасково, 13 юли 2024 г.

Опасни пожари продължават да бушуват в Свиленградско, Хасковско и Пловдивско. През изминалото денонощие обаче са погасени общо 204 пожара. Информацията съобщи БТА, цитирайки Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН).

Пожарът край село Студена, близо до Свилен, който започна в неделя, се развива към селата Щит и Михалич близо до границата с Турция. Това съобщи заместник областният управител на Хасково Митко Петров. Вятърът в района е силен и постоянно сменя посоката си, което пречи стихията да бъде овладяна, каза още той.

Засегнатите площи вече са над 80 000 декара, а до вечерта ще се увеличават с още 10-15 000 декара, допълни Петров.

Новината идва, след като в събота беше обявен червен код за опасност от пожари в 21 области в страната на фона на високите температури.

БНР съобщи в неделя сутринта, че в четири области все още има пожари.

Сред най-засегнатите са пловдивските общини Калояново и Хисаря, където пожарите продължават вече трети ден и беше обявено бедствено положение.

Огнища е имало и в редица други области в страната, включително в местността под старата телевизионна кула край Русе, в бургаския парк "Росенец", в старозагорското село Остра могила, както и в няколко населени места край Свиленград, където пожарът продължава да се развива и има опожарени къщи и евакуирани хора.

По данни на директора на Държавното горско стопанство в Свиленград Михаил Михайлов опожарените площи са вече над 73 хил. декара.

При един от пожарите, край Варна, е пострадал мъж на 55 г., който е бил отведен в болница.

В потушаване на пожарите са се включили и военнослужещи, а на места бяха отправени призиви повече доброволци да се включат в потушаването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG