Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опожарени са десетки къщи в страната. Жителите на село Воден се евакуират сами


Село Отец Паисиево на фона на горящия пожар
Село Отец Паисиево на фона на горящия пожар

Десетки къщи са изгорели вследствие на пожари в България. Едно от най-засегнатите места засега остава село Отец Паисиево в област Пловдив. Пламъци обхванаха и село Воден в област Ямбол, където се наложи хората да се евакуират сами, съобщи БНТ.

"Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места", каза служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушване в парламента в сряда.

Изказването му идва на фона на обявен червен код за високи температури. Във вторник правителството съобщи, че Чехия ще предостави два хеликоптера на България, с които да ѝ помогне за справяне с пожарите.

В област Ямбол пожарът се намира в землищата на селата Горска поляна и Воден, като той се разпространява бързо заради силния вятър, съобщи БНТ. В гасенето участват 10 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас, на място вече е и един от военните хеликоптери.

БНТ разказа, че хората във Воден се евакуират сами, след като пожарът е навлязъл в селото. Там няма ток, а комуникациите са затруднени. Сред хората има възрастни и трудноподвижни.

Огънят край село Отец Паисиево в област Пловдив започна във вторник. Той обхвана двете вилни зони, където изгоряха около 30 къщи, а 15 души бяха евакуирани.

"С повишаването на температурите ситуацията с пожара в село Отец Паисиево, община Калояново, се усложнява. По три от фронтовете има развитие", съобщи гл. комисар Васил Димов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.

По-рано в сряда служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че един военен хеликоптер ще бъде пренасочен към селото, където ще съдейства за загасяването на пожара.

Същевременно големият пожар в планина Сакар е овладян след четири дни. Областната администрация в Хасково съобщи, че равносметката е - двама пострадали, опожарени стотици хиляди декари гори и посеви, няколко къщи и два автомобила.

Пожарът в планина Сакар, 15.07
Пожарът в планина Сакар, 15.07

При пожара са унищожени 110 хил. декара площи, от които 25 хил. са горски фонд. Огънят е изпепелил село Равна гора, в което е имало 12 необитаеми къщи и една обитаема, кравеферма и селскостопанска постройка.

Пожарът при Стара Загора, който гори за трети ден, също е овладян.

„Днес имаме няколко тлеещи огнища, но нямаме пламъчно горене", каза началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в областта старши комисар Стоян Колев.

Пожарът в Стара Загора, 16.07
Пожарът в Стара Загора, 16.07

В сряда там пристигнаха и доброволци от София, които да съдействат за потушаването на пожара. Комисар Колев каза, че дежурни екипи ще има и през нощта.

Заради бушуващите пожари България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). Във вторник стана ясно, че страната ще получи два хеликоптера от Чехия, един от които от противопожарния флот на rescEU.

Същевременно служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че се разкрива телефонна линия за подаване на сигнали за пожари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG