Връзки за достъпност

Извънредни новини

Община Дупница обяви частично бедствено положение заради пожари в Рила


Един от пожарите във високата част на планината Рила край Дупница
Един от пожарите във високата част на планината Рила край Дупница

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение заради пожари в Рила. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Четвърти ден там пожарникари и доброволци се опитват да овладеят огъня. Става дума за два големи пожара във високата част на планината - единият е над село Бистрица, а другият - край язовир "Калин".

"Обстоятелствата, които налагат обявяването на бедственото положение, са във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места", пише в заповедта на кмета на Дупница.

Частичното бедствено положение е в сила от неделя вечерта.

Пожарът над село Бистрица
Пожарът над село Бистрица

В понеделник се очаква в гасенето на огъня да се включат и военнослужещи от българската армия.

До момента при пожара над Бистрица са изгорели около 30 декара, съобщава БТА. Гасеното е затруднено от силно пресечения терен и високата надморска височина.

По-рано в неделя директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов каза, че се гаси само на ръка - с мотики и лопати, а до мястото на пожара се стига след вървене пеш в продължение на час.

Относно другия пожар в Рила - този край язовир „Калин“, Джартов каза, че огънят се е разраснал заради силния вятър. Направена е организация и в понеделник гасенето ще продължи.

Това са поредните сериозни пожари в страната от началото на лятото. По-рано изгоряха десетки хиляди декари земеделска и горска площ. При един от големите пожари - в село Воден, изгоряха и десетки къщи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG