Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки пожари горят в България. Чехия изпраща два хеликоптера за борба с огъня


Пожарът в Стара Загора
Пожарът в Стара Загора

Шейсет пожара горят в България, съобщи във вторник главен комисар Александър Джартов. Заради това страната ще получи два хеликоптера от Чехия, предаде БТА.

Новината идва на фона на обявен за 16 юли червен код за горещини и след като през последните дни пожари избухнаха в Пловдив, Свиленград и Хасково.

Във вторник един от най-големите пожари се намира в областта на Стара Загора, като жителите на близката вилна зона бяха евакуирани от съображения за сигурност.

Заради огъня в там беше обявено частично бедствено положение. На място са над 100 души, като огънят обхвана и няколко постройки. Периметърът на пожара е около 12 км, като има различни огнища. Площта, засегната от огъня, е около 7 000 дка.

Същевременно затвореният участък от магистрала „Хемус“ заради пожарите в селата Слънчево и Припек беше отворен рано във вторник. Големият пожар в планина Сакар е локализиран, стана ясно по-рано през деня, като 20 коли на пожарната държат под контрол периметър от над 10 километра.

По-рано във вторник хеликоптер Ми-17 е бил пренасочен от пожара край Стара Загора към град Стрелча, област Пазарджик, съобщи БТА. Сигнал за пожара там е подаден в 10 часа сутринта, като гори борова гора.

"На този етап няма населени места в опасност, няма и бедстващи хора", каза вътрешният министър Калин Стоянов от Стара Загора.

Заради бушуващите пожари България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). Страната ще получи два хеликоптера от Чехия, един от които от противопожарния флот на rescEU.

„Оставаме готови да предоставим допълнителна подкрепа, ако е необходимо“, каза Комисарят по въпросите на управлението при кризи Янез Ленарчич.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че се очаква потвърждение и от Румъния за това дали Букурещ има готовност да изпрати две машини за гасене на пламъците от въздух.

Това лято Комисията сформира самолетен парк и предварително разположени пожарникари в цяла Европа. ЕС събра и специален флот от противопожарни самолети на rescEU, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG