Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е немислимо". Полският външен министър допусна военно присъствие на НАТО в Украйна


Радослав Шикорски
Радослав Шикорски

Външният министър на Полша Радослав Шикорски допусна, че НАТО може да изпрати свои военни сили в Украйна. "Присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо", написа в петък Шикорски в социалната мрежа X.

Това става повече от седмица, след като френският президент Еманюел Макрон предизвика остри реакции, допускайки, че в Украйна могат да бъдат изпратени западни войски.

"Оценявам инициативата на френския президент Еманюел Макрон, защото тя цели да стресне Путин, а не ние да се страхуваме от него", добави полският министър.

Коментарът на Шикорски беше преведен на английски език и публикуван в профила на външното министерство в социалната мрежа. Това става на фона на предупреждението на Кремъл, че ако НАТО изпрати бойни части в Украйна, директният конфликт между Алианса и Русия ще бъде неизбежен.

Позицията на Шикорски противоречи на изказванията на полския премиер Доналд Туск, който по време на своя визита в Прага миналата седмица даде да се разбере, че Полша няма намерение да изпраща войски в Украйна.

Туск каза, че фокусът трябва да бъде върху оказването на максимална подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Полският президент Анджей Дуда и премиерът Туск ще пътуват до Вашингтон за среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом следващия вторник. Поляците се надяват те да подтикнат САЩ към засилване на помощта за Украйна, посочва Асошиейтед прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG