Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша неутрализира опит за саботаж, свързан с Русия и Беларус


Александър Лукашенко и Владимир Путин
Александър Лукашенко и Владимир Путин

Полските служби за сигурност са неутрализирали опит за саботаж, свързан с Русия и Беларус. Целта е била дестабилизаране на Полша, каза вицепремиерът Кшищоф Гавковски, цитиран от Ройтерс.

Варшава многократно обвинява Москва в опити за дестабилизация, но руската страна отрича. Полша е една от страните, които стоят най-твърдо зад Украйна от началото на непридизвиканата руска инвазия. Страната дели обща граница с Беларус и руския анклав Калининград, а пограничните зони често се стига до повишаване на политическото напрежение.

Саботьорите са действали от Беларус в сътрудничество с Русия. Те са били внедрени в институции на местната и централната власт, включително държавни компании, които изпълняват военни договори, каза Гавковски.

„Беларуските и руските външни служби... имаха конкретна цел - да придобият информация с цел изнудване, да изнудват лица и институции и да водят де факто кибервойна“, каза още полският вицепремиер.

По думи на Гавковски кибератаките срещу полските организации и институции са се удвоили през последната година, включително и тези, насочени срещу компании, които извършват военни доставки за Украйна.

Служби от САЩ и Европа многократно предупреждават за значително нарастване на кибератаките на Русия. Преди седмица съдът на САЩ обвини шестима руски граждани, петима от които - офицери от ГРУ, в заговор за хакване на компютърни системи и извършване на телеграфни измами.

В понеделник германското разузнаване отправи предупреждение за възможна атака на кибергрупа на руското военно разузнаване (ГРУ) срещу Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия във войната срещу Украйна. От територията на страната, управлявана от диктатора Александър Лукашенко, бяха извършвани нападения руски нападения срещу украинска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG