Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителствен самолет евакуира първа група българи от Ливан


Правителственият „Еърбъс“, който в понеделник прелетя до ливанската столица Бейрут и обратно, 30 септември 2024 г.
Правителственият „Еърбъс“, който в понеделник прелетя до ливанската столица Бейрут и обратно, 30 септември 2024 г.

Първи полет на правителствения самолет „Еърбъс“ евакуира 89 български граждани и членове на техните семейства от Ливан, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи в понеделник.

Самолетът излетя за ливанската столица Бейрут около 13 часа и кацна обратно в София около 19 часа.

Новината за евакуацията идва на фона на засилени въздушни удари и подготовка за сухопътна офанзива на Израел срещу Ливан. По-рано в понеделник Израел атакува Бейрут. Военните действия вече са довели до разселването на стотици хиляди хора.

Ситуацията ескалира, след като в петък вечерта израелски удар уби лидера на шиитската групировка Хизбула - Хасан Насрала.

Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. Тя подкрепя палестинската паравоенна групировка Хамас във войната ѝ с Израел в Ивицата Газа.

В понеделник правителственият самолет доведе в България първата група българи от Ливан, в която попадат предимно майки с деца и възрастни хора, съобщи БНР. Те бяха придружени от служители на външното министерство.

Правителственият самолет превози първите евакуирани български граждани от Ливан, 30 септември 2024 г.
Правителственият самолет превози първите евакуирани български граждани от Ливан, 30 септември 2024 г.

„Залагаме на най-безопасния вариант“, каза служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНР.

Очаква се да има и втори подобен полет, който да евакуира още българи от Ливан, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

От Министерството на външните работи призоваха българските граждани да преустановят пътуванията си до Ливан, а тези, които вече се намират в страната, незабавно да я напуснат.

При нужда от съдействие българите в Ливан могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на телефонен номер: +961 5 453 658, както и чрез електронната поща: Consular.Beirut@mfa.bg.

Взаимните нападения на Израел и Хизбула по границата между Израел и Ливан зачестиха след началото на войната в Ивицата Газа.

Тя започна през октомври 2023 г. Първо Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе над 240 за заложници. След това Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 41 хил. души, предимно цивилни.

През последните седмици напрежението нарасна и между Израел и Хизбула. Поводът беше мащабна операция, при която избухнаха хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от ливанската групировка. При взривовете бяха убити десетки хора, а над 3000 бяха ранени. Хизбула обвини Израел за операцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG