Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атомната подводница и военните кораби на Русия се изтеглиха от Хавана


Руската атомна подводница "Казан" навлиза в залива на Хавана, 12 юни 2024 г.
Руската атомна подводница "Казан" навлиза в залива на Хавана, 12 юни 2024 г.

Руската атомна подводница "Казан" и група военноморски кораби напуснаха пристанището на кубинската столица Хавана след петдневен престой.

Те акостираха в залива миналата седмица на фона на последната заплаха на руския президент Владимир Путин, че Москва може да предприеме "асиметричен отговор" към западни съюзници на Украйна, като разположи свои далекобойни оръжия на територията на техни съседни страни. Заканата му беше предизвикана от решението на САЩ, Германия и други държави да разрешат на Киев да нанася удари със западни оръжия по цели в Русия.

Освен подводницата "Казан", за която кубинските власти съобщиха, че не превозва на борда си ядрени оръжия, на 12 юни в Хавана акостираха ракетната фрегата "Адмирал Горшков", петролен танкер и спасителен влекач.

Вашингтон заяви, че не разглежда посещението им като заплаха. Въпреки това Южното командване на САЩ обяви на 13 юни, че американска подводница е пристигнала във военноморската база в залива Гуантанамо, Куба, като част от планирано и рутинно посещение.

Междувременно в Хавана акостира и патрулен кораб на канадския флот. Отава заяви, че корабът е пристигнал на 14 юни, за да сигнализира за "способния и разгърнат" характер на канадската армия.

"Днес отрядът кораби на Северния флот, начело с фрегатата "Адмирал Горшков", завърши дейностите по неофициалното посещение и напусна пристанището Хавана на Република Куба", заяви в понеделник пресслужбата на Северния флот на Русия.

Оттам уточниха, че по време на престоя си в пристанището екипажите на руските кораби са взели участие в протоколни, тържествени и възпоменателни мероприятия, включително и такива, посветени на Деня на Русия.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел посети фрегатата "Адмирал Горшков" и атомната подводница "Казан", докато се намираха в пристанището на Хавана.

Напрежението между Русия и Запада, което ескалира заради руската инвазия в Украйна през 2022 г., остава високо. Преди ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че в алианса се обсъжда разполагането на допълнителни ядрени оръжия в бойна готовност като средства за възпиране.

Изявлението му дойде на фона на зачестили заплахи към Запада от страна на Русия и наредените от Путин в началото на май учения с тактическо ядрено оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG