Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвинените за подправяне на бюлетини от село Малорад са пуснати от ареста


Жената от избирателната комисия, която се вижда на видеото от секцията в Малорад.
Жената от избирателната комисия, която се вижда на видеото от секцията в Малорад.

Задържаните членове на избирателна комисия в село Малорад, обвинени за преправяне на бюлетини, бяха пуснати от ареста. За това съобщиха в понеделник от Окръжния съд във Враца.

Новината идва две седмици след като обвинените бяха арестувани заради видео, в което се вижда как членове на секционна избирателна комисия (СИК) се наговарят да дописват преференции в изборните бюлетини. Записът е направен в секцията след края на първия тур от изборите за кметове и общински съветници, който се проведе на 29 октомври.

Според съда във Враца по случая няма достатъчно доказателства за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Към момента няма опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, смята още съдът. Неговото решение е окончателно.

„Двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в с. Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство“, казаха от съда.

Действията на членовете на СИК бяха заснети и излъчени на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). На видеото се вижда как те дописват бюлетини, на които няма попълнена преференция, след края на изборния ден.

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

От записа става ясно как след обсъждане гласовете с преференции се разпределят между „Боби“ (Боби Боянов), „Чичо Цено“ (Цено Цоловски) и „Мартин“ (Мартин Диловски). Това са кандидати за общински съветници от „Възраждане“, БСП, както и от местната коалиция „Съюз на демократичните сили“, която включва СДС и ДПС.

На предишни избори в секцията традиционно най-много гласове получават кандидатите от ДПС и ГЕРБ. Броят на преференциите намалява и се увеличава в зависимост от това дали се гласува с машини, или само на хартия.

Само от тази секция Цено Цоловски е получил 50 от общо 127-те си преференции на местните избори, което е достатъчно да бъде избран за общински съветник.

В малките населени места дори и няколко гласа могат да променят състава на местния парламент.

На първи тур от местните избори тази година се гласува само с хартия заради решение на ЦИК, което отмени машинното гласуване само два дни преди вота.

Поводът за решението беше справка на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в която няма доказателства, а само предположение за опит за манипулация на машините.

След решение на Върховния административен съд (ВАС) машинното гласуване беше върнато за втория тур на местните избори на 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG