Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд потвърди, че Варна незаконно е дала акции от Пловдивския панаир на дружество на Георги Гергов


Пловдивският панаир
Пловдивският панаир

Община Варна не е имала право да прехвърля 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“ на частно дружество, след като ѝ бяха прехвърлени от втория кабинет на Бойко Борисов. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, съобщи Дневник.

През 2017 г. 29% от Пловдивския панаир бяха дадени на община Варна от държавата. Предложението за това беше на тогавашния премиер Борисов, според когото целта е общината да ги използва, за да откупи терен в центъра на града, наричан "Дупката". Въпреки че се намира в сърцето на Варна, строителството върху имота е невъзможно заради намерен археологически обект.

Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично лидерът Бойко Борисов поискаха от тогавашния кмет на Варна Иван Поргних да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката. Тогава министър е Емил Караниколов. Това не се случи.

По-късно Портних сключи сделка с "Пълдин Туринвест" за прехвърляне на акциите, дадени на Варна. Компанията е съвместна собственост на община Пловдив и пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Подобна сделка можеше да направи "Пълдин туринвест" мажоритарен собственик на панаира, а публичното участие в него щеше да остане около 20% - в лицето на община Пловдив.

През април 2023 г. Окръжният съд в Пловдив реши, че вписването на акциите, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но не го направи.

В крайна сметка, няколко седмици по-късно ПП-ДБ сезира прокуратурата по казуса, прехвърлянето на акциите беше блокирано, а по-късно тогавашният министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов заведе ново дело. След това Пловдивският апелативен съд потвърди спирането на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции, докато трае процесът, заведен от държавата. Спирането на вписването на апорта беше потвърдено потвърдено и от Софийския апелативен съд (САС).

Сега излиза и решението на Софийския градски съд, според което прехвърлянето на акциите от община Варна на "Пълдин туринвест" е извършено при "тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)".

Тъй като през 2021 г. варненският Общински съвет взе решение за прехвърляне на акциите в собственост на компанията "Пълдин туринвест" на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, тя също беше привлечена по делото като ответник заедно с Община Варна.

В крайна сметка местната администрация във Варна е осъдена да плати близо 800 хил. лв. разноски и държавни такси по делото.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG