Връзки за достъпност

Извънредни новини

Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир на държавата


Благомир Коцев, кмет на Варна
Благомир Коцев, кмет на Варна

Варна ще работи за връщането на акциите от Пловдивския панаир на държавата. Това каза новият кмет на града Благомир Коцев в "Денят с Веселин Дремджиев" в понеделник.

Новината идва, след като през септември миналата година Софийският апелативен съд (САС) потвърди запорирането на част от акциите от Пловдивския панаир. По-рано беше направен опит част от тях да бъдат прехвърлени от община Варна към частното дружество "Пълдин туринвест", свързано с бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Коцев съобщи, че тази година предстои да приключи и ликвидацията на дружеството, от което зависи община Варна да придобие собствеността на така наречения терен - "Дупката", който се намира в центъра на града, притежаван от фирма на Гергов.

През 2017 г. 29% от Пловдивския панаир са дадени на община Варна. Предложението за това е направено от тогавашния премиер Бойко Борисов. По негови думи целта е общината да използва средствата, за да откупи терена в центъра на града - "Дупката". Макар локацията да е привлекателна, строителството там е невъзможно заради намерен археологически обект.

По-късно тогавашният кмет на Варна Иван Портних сключва сделка с "Пълдин Туринвест" за прехвърляне на акциите на Пловдивския панаир. Компанията е съвместна собственост на община Пловдив и Гергов.

Ако сделката се беше осъществила, "Пълдин туринвест" щеше да стане мажоритарен собственик на панаира. Публичното участие в него щеше да остане само около 20%, което щеше да ограничи значително влиянието на държавата при взимането на решения.

На 4 април миналата година Окръжният съд в Пловдив реши, че вписването на акциите, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но не го направи.

По-късно коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съобщи, че ще сезира прокуратурата по казуса. На 28 април прокуратурата съобщи, че ще провери случая.

След заведено дело от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август Пловдивският апелативен съд потвърди спирането на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции. През септември това беше потвърдено и от Софийския апелативен съд (САС).

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG