Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на болница "Пирогов" Валентин Димитров е освободен. Той оспорва решението пред съда


Бившият директор на болница "Пирогов" Валентин Димитров
Бившият директор на болница "Пирогов" Валентин Димитров

Директорът на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си. Това потвърди във вторник Министерството на здравеопазването (МЗ) за БТА. Същия ден Димитров съобщи, че ще оспорва решението пред съда.

Новината идва, след като преди близо седмица здравният министър Христо Хинков съобщи, че след одит на министерството са установени нарушения и лошо финансово състояние в "Пирогов". По-късно в позиция до медиите самият Димитров каза, че твърденията не отговарят на реалното финансово състояние на болницата.

Справка на Медиапул в Търговския регистър показва, че ден преди да съобщи за нередностите в одита, Хинков е отстранил Димитров и на негово място е назначил д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Новият директор все още не е вписан официално.

По-късно във вторник Софийският градски съд съобщи, че е спрял временно вписването на Димов като директор на "Пирогов", докато се реши дали е допустима и основателна молбата на досегашния директор Валентин Димитров, депозирана днес. В нея той оспорва решението за освобождаването си, както и вписването на Димов като нов член на Съвета на директорите и представляващ дружеството.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горна инстанция.

Миналата седмица Хинков каза, че се предвижда и прокурорска проверка за откритите нарушения при одита, направен в периода юни 2022 - юли 2023.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ каза, че след вътрешния одит от министерството трябва да се направи и външен. Според него директорът не трябва да се сменя на базата на информацията от одита. Ангелов каза още, че в здравната комисия е постъпил сигнал от Димитров, в който той съобщава, че върху него се оказва натиск.

По-рано през септември бяха оповестени данни на здравното министерство, според които "Пирогов" е намалила размера на дълговете си.

Валентин Димитров стана временен директор на "Пирогов" по време на правителството на Кирил Петков през 2022 г., а в началото на 2023 г. спечели конкурса за поста вече при служебното управление на Гълъб Донев.

През 2021 г. проверка на здравната каса откри над 400 фалшиви хоспитализации в "Пирогов". Това предизвика лекарски протести и взаимни обвинения между персонала на болницата и здравното министерство, а здравният министър отстрани тогавашния директор Асен Балтов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG