Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски ще си прибира Калин Стоянов. Феновете на Путин намаляват


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

  • Топката отново е при Румен Радев
  • ДПС-Доган не успя да вземе решения
  • Робърт Плант на 76

Калин Стоянов все още е вътрешен министър, а България все още не знае кога ще са изборите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също поиска Стоянов да си ходи, след като досега го подкрепяше безрезервно и провали ротацията на правителството Денков/Габриел заради него. Зад министъра остана само Делян Пеевски, който дори му обеща място като водач на листа на “моята партия”, ако бъде уволнен.

Днес президентът Радев се среща с потенциалните кандидати за служебен премиер. Проведените две срещи между партиите не намериха решение на политическата криза, предизвикана от отказа на президента да назначи служебния кабинет на Горица Кожарева. ПП-ДБ напуснаха, защото се е появил и Пеевски.

Централното оперативно бюро на ДПС се събра на заседание в резиденцията на почетния председател Ахмед Доган в Росенец. Решения обаче не са взети поради липса на кворум, защото не са дошли хората, които са от лагера на Пеевски.

Украйна забранява свързана с Русия църква

Украйна прие на второ четене Закон за забрана на религиозни организации, свързани с Руската православна църква. За такава се смята Украинската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия. Организациите имат 9 месеца да прекъснат връзките с Москва, преди да бъдат забранени.

Пропагандата на Кремъл в България може да продължава, но не върши работа. Проучване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания и “Алфа рисърч” показва, че все по-малко българи харесват Путин и Русия, а все повече одобряват членството в ЕС и НАТО.

Европейската комисия е поискала от България разяснения за новия закон, който забранява обсъждането на ЛГБТ в училище, съобщава “Дневник”. Еврокомисарят по равенството Хелена Дали е изпратила писмо на министъра на образованието преди седмица.

Ако този бюлетин ви е интересен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

Специално ви препоръчвам тези две истории:

Те се занимават с наука, но живеят в държавно общежитие. Със заплатите си не могат да плащат наем в София. Сега трябва да напуснат домовете си - без да знаят къде ще отидат, нито дали някога ще могат да се върнат. Формално причината е ремонт. Подозренията - че ги гонят. Катерина Василева провери случая.

Конституционният съд отмени текстове, които закрепват съдебната реформа в основния закон. Решението се опираше на понятия като "традиция" и "идентичност". Но те всъщност нямат общо нито със същността на Конституцията на Република България, нито с практиката на съда. Стефан Попов обяснява защо.

Хакери и буби

Разузнаването на САЩ изнесе данни, според които Иран е отговорен за хакването на президентската кампания на номинирания от републиканците Доналд Тръмп. Службите във Вашингтон са засекли опит на Иран да получи достъп до кампанията и на Камала Харис.

Намерете още 2 минути, за да гледате тази история за култивирането на копринени буби. Това е древна, трудоемка задача, която се върши от цели узбекски фамилии. Цената на копринените пашкули обаче е по-малко от 3 долара за кг, а производителите чакат с месеци, за да им бъде платено.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Той има един от най-разпознаваемите гласове в рока, с динамичен вокален диапазон и пламенно сценично присъствие. Бившият вокалист на "Лед Цепелин" Робърт Плант навърши 76 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG