Връзки за достъпност

Извънредни новини

Единомислие с ВСС. Пеевски се обяви за бърз избор на нов главен прокурор


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Лидерът на ДПС Делян Пеевски допусна, че е възможно членовете на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтече преди почти две години, да изберат нов главен прокурор.

Същевременно той нападна временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов, като го определи като „удобен“ за президента Румен Радев и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Изказването му става факт десетина дни, след като Конституционният съд (КС) отмени новите текстове в основния закон, които прокарваха структурна реформа на ВСС и прокуратурата с цел да се ограничи влиянието на главния прокурор над редовите обвинители.

Веднага след публикуването на решението на конституционните съдии членът на ВСС Боян Магдалинчев заяви пред БТА, че е логично сега с колегите му да се заемат с процедури по избор на титулярен главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС).

Ръководният пост в прокуратурата е вакантен от миналата пролет, когато ВСС уволни Иван Гешев. Това се случи, след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. Мандатът на настоящия ръководител на ВАС Георги Чолаков пък изтича тази есен.

Преди конституционните промени Магдалинчев заемаше поста на представляващ ВСС. Той беше и сред основните говорители на мнозинството в съвета, което избра и защитаваше Гешев, преди да се обърне рязко срещу него.

Пеевски вече няколко пъти публично твърди, че под ръководството на Сарафов прокуратурата потулва сигнали срещу президента Радев.

"Всичко потъва и се пази. Затова [от ПП-ДБ] вкарват Закон за съдебната власт (ЗСВ) - за да може да остане сегашният удобен главен прокурор, с който си пият кафето", каза лидерът на ДПС, чиято оставка се иска от група отцепили се депутати и редица организации на движението, начело с почетния му председател Ахмед Доган.

Пеевски визира предложени от ПП-ДБ промени в ЗСВ, чиято цел е да ограничат възможността да се правят ключови назначения в съдебната власт от настоящия състав на ВСС.

Съдебните кадровици вече веднъж откриха процедурата за избор на титулярен главен прокурор през миналото лято, но под натиска на тогавашното управляващо мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС после я спряха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG