Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски иска, Главчев изпълнява, Борисов мълчи. Има ли живот след Путин?


Делян Пеевски във временната комисия за проверка на данни за влияние в съдебната система на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса
Делян Пеевски във временната комисия за проверка на данни за влияние в съдебната система на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса

Добро утро. Най-важното днес:

  • Експлозиите в Елин Пелин
  • Кой идва след Путин
  • Тиери Анри

Делян Пеевски има властта да поръчва на служебния премиер Димитър Главчев кого да назначава и кого да уволнява. Свободна Европа разговаря с двамата уволнени областни управители на Кърджали и Смолян, които са назначени от Пеевски и уволнени, когато подкрепиха почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Министерският съвет коментира само, че спазва конституцията.

Делян Пеевски се яви във временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на Петьо Петров - Еврото и убития Мартин Божанов - Нотариуса. Пеевски показа справка, че не е работил по тези случаи и отново обвини ПП-ДБ в много неща.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решения, които да задължат служебното правителство да ускори интеграцията в еврозоната и да поиска въвеждане на единната валута още от 1 януари следващата година.

В Украйна има голяма българска общност, а Русия води агресивна война там вече над две години. България обаче няма посланик в Киев. Нещо повече - не успява и да излъчи такъв, а президент и правителство се карат и си прехвърлят отговорността. Прочетете как политическата криза удря и по дипломацията на София.

Експлозии край София

Склад за фойерверки избухна до Елин Пелин. Експлозиите продължиха до сутринта. Досега има данни за един загинал човек, един в много тежко състояние и двама изчезнали.

Прокуратурата даде на съд бившата полицайка Симона Радева, защото е помогнала на осъдения Георги Семерджиев да се укрие. По-рано той получи 20 години затвор за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Европейската комисия заведе три нови дела срещу България. Те са за правата на заподозрените по наказателни дела, за достъпност за хора с увреждания и за ограничаване на социалните услуги.

Ще „принуди“ ли ЕС заведенията да сервират безплатна вода? Вече няколко месеца този въпрос е във фокуса на общественото внимание. Друга тема обаче остава пренебрегвана, включително и от ЕС – трябва ли да има безплатни обществени тоалетни? Светла Енчева обяснява за какво става дума.

Изпратете този бюлетин и на ваши познати, ако вие го намирате за интересен. Препоръчайте им да се абонират и те.

Герой или терорист?

Той е президент или премиер на Русия още от 1999 г. А дългогодишната му власт все по-твърдо мачка несъгласните с нея. Изградил е авторитарна система, която дотук е преминала през политически катаклизми, икономически кризи, войни и глобална пандемия. И все пак, какво идва след Путин?

Убийството на наследника на Австро-Унгарската империя на 28 юни 1914 г. в Сараево се смята за искрата, запалила Първата световна война. Това все още е причина за разделение в Босна и Херцеговина. В едни училища това събитие е героизъм, а в други - тероризъм. Намерете още минута и половина за тази видео история.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Той е един от най-добрите футболисти за всички времена. Печелил е всичко на клубно и национално ниво. Днес Тиери Анри е вече треньор, а в сряда изведе своята Франция на Олимпийските игри, на които страната е домакин. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Тази вечер е откриването на Олимпийските игри в Париж. За първи път церемонията няма да бъде на стадион. Декор на събитията ще бъде центърът на Париж и неговата главна артерия - река Сена.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG