Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да бъдем обединени". Пеевски поиска среща с Доган и го заплаши с жалби


Делян Пеевски говори пред журналисти след среща с председателите на областните структури на ДПС, 8 юли 2024 г.
Делян Пеевски говори пред журналисти след среща с председателите на областните структури на ДПС, 8 юли 2024 г.

Съпредседателят на Движението за права и свободи (ДПС) Делян Пеевски за първи път заговори за разцепление в партията и поиска през медиите среща с почетния ѝ председател Ахмед Доган.

Пеевски обвини верните на Доган депутати за оказване на натиск върху областни ръководители на ДПС и заплаши, че ще бъдат подадени жалби до разследващите органи. Той каза и, че ще търси подкрепа за правителство на ДПС с втория мандат.

Само преди ден Пеевски за пореден път отрече да има конфликт между него и Доган. Такъв обаче зрее от миналата седмица, когато парламентарната група на движението се раздели на две при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ. Тогава 30 от депутатите на ДПС го подкрепиха, а други 15, по искане на Ахмед Доган, гласуваха против.

Недоволство срещу Пеевски започна да се трупа след изборите на 9 юни, когато той предприе чистка на депутати и областни управители от партията.

"Трябва да бъдем обединени, призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Ахмед Доган – ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски", каза Пеевски пред журналисти в понеделник, след съвет с председателите на областните структури на движението.

"Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не случи", добави той.

По думите му е оказван натиск към председателите на областните структури по места да не идват на срещата в София в понеделник.

"Колегите са изключително тормозени в последните дни, заплашвани и натискани", каза Пеевски. Той добави, че всички те ще подадат жалби в МВР и, че "не може заради няколко души партията да се разцепи".

По думите му другият съпредседател на ДПС - Джевдет Чакъров, също е звънял на областните председатели ги кара да не идват, "което не му прави чест".

"Аз му се обадих за тази сбирка, поканени са всички на тази сбирка, нали искаха колективните органи да работят, ето - работят", каза Пеевски.

На срещата от областните структури са призовали за "пълно обединение" между Доган и Пеевски, така че "партията да бъде цяла".

"Никой не може да си позволи няколко деребеи да я разрушат заради своите амбиции. Колегите това не го приемат и ни призовават да сме заедно", каза той.

Пеевски добави, че не е разговарял с Доган. "От моя страна всичко е направено. Оттук нататък той е на ход", каза той.

Изявлението на Пеевски идва след среща между Доган и депутати и членове на партията, които се обявиха в негова подкрепа в събота в резиденция "Росенец". Пеевски не беше поканен.

След срещата на председателите на областните структури в понеделник областният председател на ДПС в Търговище Хамди Илиязов каза, че организацията им "застава за единство зад г-н Пеевски и зад г-н Доган".

"Проблемът беше при нас само Джейхан Ибрямов, който вече четвърти, пети, шести мандат при нас искаше да разбие организацията, сега иска да разбие и цялата организация ДПС", каза той.

Ибрямов беше изключен от парламентарната група на движението, след като не се съобрази с желанието на Пеевски да подкрепи правителството на ГЕРБ.

То не беше прието, сега предстои президентът Румен Радев да даде именно на ДПС, която е втората по численост партия в парламента, втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Пеевски ще търси подкрепа за правителство с втория мандат

На сбирката председателите на областните структури са поискали парламентарната група да опита да направи правителство с втория мандат. "Парламентарната група трябва да реши кой ще получи втория мандат", каза Пеевски.

"Ще пуснем писма първо на партиите - дали са готови да подкрепят нашия втори мандат. Ние няма да разиграваме държавата. Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство – взимаме го и продължаваме", добави той.

По думите му и самият той може да вземе мандата от Радев, заедно "с този, който е излъчен за премиер". Пеевски каза, че няма да е той кандидатът за премиер.

След като парламентът не избра проектоправителството на ГЕРБ с първия мандат, Пеевски каза, че "този парламент няма шанс за редовен кабинет" и предстоят нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG