Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната на Пеевски срещу Доган доведе до гладна стачка и искане за отлагане на изборите


Биршен Ибрямова обяви гладната си стачка, докато съпругът ѝ Джейхан е в ареста
Биршен Ибрямова обяви гладната си стачка, докато съпругът ѝ Джейхан е в ареста

Добро утро. Най-важното днес:

  • Случаят с Джейхан Ибрямов
  • Източването на пари от театрите
  • Човекът, който искаше да е парашутист, но стана джихадист

Председателката на Народното събрание Рая Назарян и Централната избирателна комисия разрешиха на прокуратурата да задържи и обвини Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган. Обвинението е за получаване на подкуп за търговия с влияние. Съпругата му - Биршен Ибрямова, обвини за това единия председател на ДПС - Делян Пеевски, и започна гладна стачка пред Народното събрание.

„Искаме отлагане на парламентарния вот с оглед на безпрецедентната ситуация“, каза няколко часа по-рано другият председател на ДПС - Джевдет Чакъров. Двамата водят две различни коалиции за предстоящите избори. Чакъров обвини Пеевски в организиране на “репресии”.

Ибрямов не е единственият арестуван кандидат за депутат от Алианса за права и свободи, както се явяват на изборите подкрепящите Ахмед Доган. Кметът на хасковските Минерални бани Мюмюн Искендер излезе от ареста и остава под домашен арест по обвинение за злоупотреба с европейски пари.

Прокурори влизат в театрите

Прокуратурата разследва двама директори на театри, които са правили фиктивни назначения и така са изтекли стотици милиони. Става дума за Театрално-музикалния филхармоничен театър в Разград и за Родопския драматичен театър в Смолян. Подредили сме всичко най-важно в тази история.

Националистическата партия ВМРО е упражнила тормоз и дискриминация срещу ЛГБТ хората. Това се казва в решение на Върховния административен съд по повод публикация на партията, в която са използвани обидни определения за общността.

Румъния изпрати “Пейтриът” на Украйна

България ще сключи споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Украйна и ще се присъедини към инициатива за дългосрочна подкрепа за Киев. Препоръчвам ви да прочетете какво означава този пакт и какви ангажименти поема България.

В Украйна пристигна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, дарена от Румъния. Новината идва само месец след като румънският парламент одобри изпращането на система „Пейтриът“ за Киев.

Русия се опитваше да превземе този малък град в Донбас две години. Руската армия даде много жертви. Сега украинските сили бяха принудени да се изтеглят. Научете какво значи превземането на Вугледар за развитието на войната.

Всичко това става на фона на очакването за нов президент в САЩ. Ако спечели изборите, Камала Харис ще стане първата жена президент на САЩ, при това чернокожа, и първият американски президент с южноазиатски произход. Тя обаче избягва да говори за расата и пола си. Светла Енчева обяснява защо.

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Хизбула, Хамас, Израел и Иран

Израел нанесе удар в центъра на Бейрут, при който загинаха поне девет души. Това е първото израелско нападение срещу центъра на ливанската столица от 2006 г.

Ако се интересувате кой срещу кого и защо воюва в момента - това кратко видео е за вас. Обясняваме и показваме само в 2 минути всичко най-важно.

Но ако имате малко повече време и темата ви е интересна - гледайте разговора с Дамяна Велева в “Големият въпрос”. Подреждаме фактите, за да не ви се струва толкова объркано всичко. Ако пък сте в движение, може да слушате разговора и в Spotify.

Днес не пропускайте тази история - той израства в християнско семейство в Париж, но се озовава в Ал-Кайда. Искал е да бъде парашутист, но е станал джихадист. Сега Питър Шериф се изправя пред френския съд и всички очакват да разберат каква е ролята му в атаката срещу "Шарли ебдо".

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Тя е журналист, писател, режисьор. Описва себе си като феминистка. Занимава се основно със социални теми. Тя е Аполена Ричликова и в сряда представи пред българската публика филма си "Границите на Европа". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG