Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски е превзел "върхушката", а Доган има тихата подкрепа. Арестуван е шеф на филхармония


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво следва в Ливан
  • Как воюват двете ДПС-та
  • Адам Драйвър и “Мегаполис”

Първа група от 89 български граждани и техните семейства беше евакуирана от Ливан към София. Правителството реши да изпрати държавен самолет за тези, които желаят да напуснат, докато Израел извършва масирани удари по цели на Хизбула и подготвя сухопътна операция.

Израел засилва ударите си в Ливан, а преди това порази и пристанището в Худейда в Йемен, което се контролира от хутите - също шиитска групировка, подпомагана от Иран. Миналата нощ Израел атакува и сирийската столица Дамаск.

За малко повече от седмица Израел ликвидира седем висши командири на Хизбула, включително лидера Хасан Насрала. Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. Тя е обявена за терористична организация от САЩ, а ЕС смята за терористично само военното ѝ крило.

Война на всички фронтове и за изборите

В България ще има избори, преди които ДПС се разцепи. Пеевски е превзел "върхушката" на всичките 4 общини в област Шумен, в които ДПС е водеща сила. А Доган има тихата подкрепа на хората. Препоръчвам ви репортажа на Дияна Желязкова, която говори с хората и разбра, че натискът за гласове хем вече е голям, хем тепърва започва.

В Бургас са били арестувани трима души за купуване гласове, съобщи МВР. Но не каза за коя партия са работили те.

Изборите са за депутати, но в тях се намеси и сблъсък между кмета на София Васил Терзиев и ГЕРБ. Една от връзките между “Бояна” и околовръстното е затворена, а държавата отрича да носи отговорност, дори заплаши да въведе винетки. Колегите в “Медиапул” разказват историята.

В Разград пък беше арестуван директорът на филхармонията Левон Манукян. Той е заподозрян в длъжностно присвояване и пране на пари. Става дума за фиктивни назначения.

Абонирайте се за този бюлетин. Препратете го на приятели, за да се абонират и те.

Крайнодесните печелят, но имат проблеми

В Австрия спечели партията на свободата. Ако тя не успее да състави правителство, е възможно да се водят преговори между Австрийската народна партия и социалдемократите, които доминират управлението на Австрия след Втората световна война. Възможно е те да привлекат за партньор някоя от по-малките партии в парламента - Зелените или либералите.

Във Франция Марин льо Пен от крайнодясната партия „Национален сбор“ се яви пред съд по дело за злоупотреба със средства от Европейския съюз. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде лишена от правото да се кандидатира за изборна длъжност за 10 години.

“Бизнесът и корупцията процъфтяват”

Не пропускайте тази история - през 2022 г. един сърбин решава да се сражава на страната на Русия в Украйна. Прави го, за да помогне на "братския руски народ". Но това, което вижда на фронта, го разочарова и разбива представите му.

Руският опозиционер Алексей Навални е имал симптоми на отравяне преди смъртта си, съобщи изданието Инсайдър, като се позова на документ, подписан от руски следовател. После това е изтрито.

В България беше приет анти-ЛГБТ закон по руски образец. Намерете още 4 минути, за да гледате тази видео история - тя е за бисексуалния Валентин Георгиев, който не си спомня да е бил жертва на пропаганда в училище, а днес не разбира какъв е смисълът от този закон.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

От Кайло Рен до Енцо Ферари. Ролите, които играе, са много различни, но това не е предизвикателство за него. Именно това печели на Адам Драйвър голяма слава и успехи в Холивуд и по света. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG