Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната Пеевски – Доган не спира. ГЕРБ пак надигра Терзиев. Доспат е феодално кралство


Кметът на София Васил Терзиев и ютюбърът IShowSpeed. Вторият беше приет от кмета на столицата в деня, в който опозицията в общинския съвет смени ръководствата на шест общински дружества.
Кметът на София Васил Терзиев и ютюбърът IShowSpeed. Вторият беше приет от кмета на столицата в деня, в който опозицията в общинския съвет смени ръководствата на шест общински дружества.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пеевски изключи всички хора на Доган от групата на ДПС
  • ПП-ДБ получава втория мандат
  • ДАНС и КПК преследват активисти

Парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) изключи всички свои членове, които са верни на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Новината дойде по-малко от ден, след като Доган поиска оставката на съпредседателя на движението Делян Пеевски и още петима души от ръководството на партията.

Така парламентарната група на ДПС се сви до четвъртата в парламента, а президентът Румен Радев ще трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ.

В същото време няколко европейски партии изпратиха писмо до Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) с искане за наблюдение над Пеевски. В писмото се говори за възможно изключване на ДПС от АЛДЕ заради санкциите на Пеевски за корупция от САЩ и Великобритания.

Досега санкциите изглежда не бяха проблем за АЛДЕ, както не бяха и не са проблем за членовете на ДПС в България. Масовото изключване на депутати от парламентарната група на движението, обаче е „посегателство срещу демокрацията“, а вземането на еднолични решения е на Пеевски е в разрез с всичко, което досега е правила партията по време на съществуването си. Това са част от нещата, които разказа един от изключените от парламентарнaта група на ДПС депутати Севим Али в Студио България с Генка Шикерова.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интервюта с интересни личности. Ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

Изолация и малко YouTube за Васил Терзиев

След спорове в продължило над 4 часа заседание Столичният общински съвет смени ръководствата на шест общински дружества, които управляват икономика за 3 млрд. лв. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, БСП (без Ваня Григорова), ИТН и общинските съветници Благовест Георгиев, който стана независим, след като беше изключен от групата на ПП-ДБ-СС, Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които бяха изключени от "Възраждане".

Столичният кмет Васил Терзиев каза, че няма да предаде града на „шайка разбойници“. Гневът му изглежда не изтрая дълго, защото към края на работния ден той се появи във видео на популярен ютубър, с когото се посмя, поигра с топка и поговори за футбол.

ПП-ДБ поиска оставката на Калин Стоянов

ПП-ДБ поиска оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

Поводът за това е случай с полицай, задържан за побой над младеж в бар на къмпинг "Градина" до Созопол.

В Народното събрание временна комисия ще проверява дали има данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и неговия атракцион „Исторически парк“. Още през 2019 г. разследване на „Капитал“ показа, че дружеството зад парка функционира на принципа на незаконна схема, но засега институциите, които всъщност могат да направят нещо, не са открили нередности.

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до турската държавна енергийна компания „Боташ“ за предоговаряне на споразумението между двете страни за пренос на газ. Служебният енергиен министър Владимир Малинов каза, че българското дружество вече не е в състояние да изпълнява финансовите си ангажименти към турското.

Дългосрочният договор с „Боташ“ беше сключен от служебното правителство на Румен Радев с премиер Гълъб Донев.

Частни градове и институции бухалки

"Частен град", "феодално кралство". Така наричат Доспат от години, но сега местните хора за първи път се бунтуват и искат оставката на кмета. В четвъртък протестът им стига до София. Защо? Дамяна Велева разказва.

Тя и нейни колеги се изказват против частна инвестиция в болница в София. И печелят - правителството оттегля подкрепата си за проекта. Но инвеститорът не харесва това. Изведнъж се намесват две държавни институции, на които изобщо не им е работа да се занимават с подобни случаи. Не пропускайте тази история за институции – бухалки.

Човек на деня

Селин Дион преживя най-тежката година в живота си вследствие на нелечимо заболяване. Въпреки това не загуби вяра, че ще се върне на сцената, и реши да говори открито за болката и възстановяването си в новия документален филм "Аз: Селин Дион". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG