Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Човек на Пеевски се натиска за премиер. Харис избра Уолц за вице. Нилски крокодил в "Ботунец"


Камала Харис и избраният от нея за вицепрезидент в кампанията за Белия дом Тим Уолц.
Камала Харис и избраният от нея за вицепрезидент в кампанията за Белия дом Тим Уолц.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Петър Чобанов е готов да е премиер
  • ББР подари 150 млн. на данъкоплатците на Вълка
  • България попадна в центъра на скандала в бокса в Париж

Заради големия пожар, който избухна в землището на село Черепово в Сакар планина във вторник, областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение на територията на общините Харманли и Тополовград.

От областната администрация уверяват, че няма опасност за населението.

Това се случва на фона на серията от пожари в България в последните седмици.

Пеевски, Борисов и служебната власт

Въпреки че води война в собствената си партия, санкцинираният за корупция Делян Пеевски посяга все по-отчетливо към властта. Ден, след като Рая Назарян от ГЕРБ отказа да бъде номинирана за служебен премиер от Румен Радев, бившият депутат и бивш финансов министър от ДПС Петър Чобанов не изключи възможността да приеме евентуално предложение за поста.

Настоящият подуправител на БНБ „категорично подкрепя Пеевски“, пише Медиапул, като цитира хора от ДПС, които подкрепят Ахмед Доган.

От Медиапул свързват с Пеевски и промени, направени на върха на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Те са по инициатива на транспортния министър Георги Гвоздейков.

Гвоздейков е назначил и за нов изпълнителен директор на „Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" човек, който я е ръководил по времето на третия кабинет на Бойко Борисов.

Какво следва да се случи, след като партиите отново се провалиха в излъчването на правителство? Отговорите са в това кратко видео.

Конституционният съд и моралните вреди за институциите

Конституционният съд отмени съдебната реформа, но това е само видимата част на историята. В аргументите има и по-особена невидима страна. КС се позовава и на едно от най-спорните си стари решения, за да вземе сегашното. Двете заедно блокират нормалния конституционен процес, на практика завинаги. Не пропускайте този анализ на Стефан Попов.

Ако институциите могат да претендират морални вреди, това ще доведе до злоупотреби. Това коментира пред Дневник адвокат Александър Кашъмов по повод тълкувателното дело на върховните съдилища за това дали юридическите лица имат право на неимуществени вреди.

Дупката с крокодила и „дупката“ с Вълка

Държавната Българска банка за развитие (ББР) продава свързаната с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка фирма "Пътстройинженеринг". Сделката е на цена 3.65 млн. лв., което е под 2.5% от отпуснатия преди 5 години заем от 150 млн. лв.,пише Николай Стоянов от Капитал. Тогава парите бяха дадени на свързаната с Вълка фирма "Роудуей кънстракшън", а шеф на ББР беше Стоян Мавродиев.

Във вторник в дупка край жилищен блок в столичния квартал „Ботунец“ беше открит нилски крокодил. Животното е намерено от служители на общината, които са се отзовали на сигнал за незаконна сеч. Човекът, който се представя за негов собственик, има всички разрешителни да го отглежда, а това е позволено от закона. В крайна сметка РИОСВ реши да премести влечугото в софийския зоопарк, но засега не успява да го направи.

Камала Харис и Тим Уолц

Вицепрезидентката на САЩ и претендентка за президентския пост от Демократическата партия Камала Харис номинира за свой заместник губернатора на Минесота Тим Уолц. Уолц е бивш конгресмен и заема губернаторския пост в Минесота от 2018 г.

Той натрупа популярност в последно време след определението си за Тръмп: "Той е просто странен, странен пич."

Късно в понеделник говорител на САЩ потвърди, че "няколко" американски военни са ранени при ракетно нападение срещу военна база в Ирак. Отговорност за нападението поеха проирански бойци. Новината идва, след като преди няколко дни при въздушен удар на американските сили бяха убити най-малко четирима проирански екстремисти в Ирак.

Олимпиадата и боксовият турнир при жените

Тя е най-награждаваният олимпийски състезател в историята на Украйна. Спира да брои медалите от големи първенства, след като надвишават 100, а в Париж прибави към списъка още два. Олга Харлан, една от най-добрите фехтовачки в историята, е Човек на деня на Свободна Европа.

Върви олимпиада, а се обсъжда всичко друго, но не и спортните постижения. Основна тема е боксовият турнир за жени. И по-конкретно две състезателки в него, които МОК допусна до участие въпреки съмнения за половата им принадлежност. В неделя с една от тях се би и българката Светлана Каменова. Какво последва и как реагира България. Отговорите са тук.

И още две препоръки

След 10-месечно изпитание в руската затворническа система животът на Алсу Курмашева като свободна жена изглежда така: чиста питейна вода, удобно легло, дълги разходки из тексаската провинция, без надзор от затворническа охрана. И авокадо.

Не пропускайте нейното интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, в което разказва за преживяното.

На 5 август в Русия почитат паметта на жертвите на комунистическия режим. Подобни дати се отбелязват и в много други страни в Европа и света. Красен Станчев търси приликите и разликите между тях, както и връзката с днешната война в Украйна.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG