Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски поиска редовно правителство, призова Борисов да започне преговори и нападна Радев


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски

Съпредседателят на ДПС и санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски се обяви за съставянето на редовно правителство и началото на преговори с „всички евроатлантически лидери“. Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да даде началото на преговорния процес. Това става ясно от публикация на движението в социалните мрежи.

На изборите за пръв път в историята ДПС спечели второто място като събра 17,07% от гласовете. Победител е ГЕРБ-СДС, които получиха 24,7 %, а трети останаха „Продължваме промяната – Демократична България“ с 14,33%. Това са трите партии, които са определяни за „евроатлантически“. Те формираха парламентарно мнозинство в предишното Народно събрание и подкрепяха кабинета на Николай Денков.

„Призовавам всички отговорни политически лидери незабавно да започнем консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес“, гласи съобщението от Пеевски.

В съобщението си съпредседателят на движението обвинява „анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите, с отварянето на портал за нов „месия“. Като такъв Пеевски посочва президента Румен Радев, чиито служебни првавителства обвинява в разграбване на държавата, опит да предаде България в „ръцете на Путин“, както и за „шарлатаните“, които вкара във властта“.

Малко по-късно Радев отговори на Пеевски с коментар пред медиите.

"Не коментирам паник атаките, на който и да е политически лидер. Тук думата има медицината", каза президентът и добави, че партиите трябва да направят сериозен анализ, свързан с ниската избирателна активност.

Пеевски и Джеведет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС в края на февруари. Въпреки това Пеевски говори като едноличен лидер на партията. Той беше водач на листите на движението в Кърджали, където през годините водач винаги е бил лидерът на партията.

По време на управлението на Николай Денков Пеевски често се изявяваше като негов говорител, както и като говорител на парламентарното мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, въпреки че нямаше никаква формална позиция или власт. ГЕРБ и ДПС, както и изказванията на лидерите им, изглеждат синхронизирани от месеци.

През 2021 г. Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“. Той беше санкциониран от Великобритания по сходен механизъм и обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG