Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никола Николов-Паскал, обвинен за контрабанда, е задържан в Сърбия


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Полицията в Сърбия е задържала Никола Николов, известен с прякора си Паскал, във връзка с обвиненията му в България за участие в престъпна група с цел контрабанда.

Това потвърдиха за БНТ от българското министерство на вътрешните работи (МВР) в събота вечерта. Николов е бил арестуван в петък, 27 септември.

Новината идва, след като през април прокуратурата обвини бившата шефка на митниците Петя Банкова и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Обвинение получи и Никола Николов-Паскал, но той не беше задържан, а обявен за издирване.

Сега БНТ съобщи, че Николов-Паскал е напуснал страната с каравана още на 29 март. В петък той е бил задържан от сръбската полиция.

По-късно в неделя адвокатката на Николов - Галя Гълъбова, каза пред Нова телевизия, че клиентът ѝ е бил арестуван в сръбската столица Белград. Наложен му е 18-дневен арест от съд в Сърбия. Сега предстои българската прокуратура да изпрати документи за екстрадицията му, а след това въпросът да се реши от сръбските власти.

По думите на Гълбова той е бил в Сърбия "на лечение и притежава медицинска документация".

Дотук се стигна, след като бившата директорка на агенция "Митници" Петя Банкова, заместникът ѝ и баща и син от Хасково бяха задържани през април. Срещу тях беше образувано производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи.

По случая беше обвинен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, който обаче беше пуснат срещу парична гаранция.

По отношение на Паскал през последните над 20 години има няколко медийни разследвания за участие в контрабанда. Досега обаче той не е бил осъждан за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG