Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рая Назарян от ГЕРБ е новият председател на парламента. Борисов благодари на ИТН


Рая Назарян в Народното събрание, 20 юни 2024 г.
Рая Назарян в Народното събрание, 20 юни 2024 г.

След две почивки и общо три гласувания в рамките на два дни депутатите избраха предложената от ГЕРБ Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание (НС).

За нея гласуваха 131 депутати, 66 бяха "против", 39 се въздържаха. "За" гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН), "против" бяха "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), БСП, "Величие" и "Възраждане".

"Благодарим на Слави Трифонов и ИТН", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след избора на Назарян. "Тайно се надявах този жест да направят ПП-ДБ, но за съжаление те са се капсулирали".

В последните дни Борисов казва, че иска ново съвместно управление с ПП-ДБ и повтаря, че партията му няма да управлява само с ДПС. Лидерите на коалицията обаче отхвърлиха тази възможност и казаха, че ще бъдат "проевропейска опозиция".

Партиите ИТН и "Възраждане" пък поискаха третия мандат - първата - за да предложи експертен кабинет, а втората - за да предложи свое правителство.

По Конституция първите два мандата за съставяне на правителство отиват при двете най-големи формации - ГЕРБ и ДПС. Ако и двете не успеят да съставят кабинет, президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат - по негов избор на коя поред политическа сила.

На въпрос дали би върнал жеста на ИТН като я подкрепи при евентуален трети мандат за нея, Борисов каза, че "не би го направил, защото жестът не е поискан". Той повтори тезата си, че първият мандат е единственият възможен.

Николай Денков от ПП-ДБ каза пред журналисти, че коалицията е против идеята на ИТН за експертно правителство с третия мандат.

"Експертните кабинети, в които няма ясна политическа отговорност, са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия", каза той.

Депутатски мандати в 50-ото НС
Депутатски мандати в 50-ото НС

Резултатите от вота отредиха на ГЕРБ 68 депутата, на ДПС - 47, на ПП-ДБ - 39, на "Възраждане" - 38, на БСП - 19, на ИТН - 16 и на новата партия "Величие" - 13.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат мнозинство от поне 121 гласа, им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители.

"Колеги от ИТН, честито ви изчегъртване", каза Асен Василев от ПП-ДБ от парламентарната трибуна след избора на Назарян. През 2021 г. партията на Слави Трифонов влезе в политиката със заявката да "изчегърта" ГЕРБ.

Заседанието започна с почивки

Заседанието в четвъртък формално е първото, тъй като в сряда депутатите не успяха да си изберат председател. По процедура без избор на човек на поста парламентарното заседание не се прекратява, а само се прекъсва.

Преди да изберат председател, депутатите си взеха две половинчасови почивки заради спор дали да се приемат отново гласуваните в сряда правила за избор на председател.

Заседанието в четвъртък започна с две почивки, 20 юни 2024 г. В средата на снимката: Хамид Хамид от ДПС
Заседанието в четвъртък започна с две почивки, 20 юни 2024 г. В средата на снимката: Хамид Хамид от ДПС

По искане на ДПС депутатите излязоха в 30-минутна почивка, за да направят правни консултации по въпроса. Времето обаче се оказа недостатъчно за ГЕРБ и от партията поискаха още час почивка. Председателстващият парламента Силви Кирилов реши да им даде 25 минути.

В крайна сметка Назарян беше избрана по процедурните правила, приети в сряда. Изборът на кандидатката на ГЕРБ стана още на първото гласуване. Другите номинирани бяха Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от "Величие".

"С днешното гласуване се дава възможност за нормалното развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт", каза Назарян след избора ѝ.

За нейни заместници депутатите избраха Росица Кирова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Цончо Ганев от "Възраждане", Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от "Величие".

ГЕРБ получи това, "което ѝ се полага"

Изборът на 38-годишната адвокатка Рая Назарян беше поставен от Борисов като условие за продължаването на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат. Лидерът на ГЕРБ многократно настоя, че партията му няма да отстъпи от това, "което ѝ се полага" - според него - премиер, председател на НС, министри на отбраната и на външните работи.

Бойко Борисов говори пред журналисти в кулоарите на парламента, 20 юни 2024 г.
Бойко Борисов говори пред журналисти в кулоарите на парламента, 20 юни 2024 г.

Преди избора на Назрян преговорен екип на ГЕРБ проведе първите разговори с други формации за съставяне на правителство. За срещи се отзоваха само ДПС и ИТН. ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП казаха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. Съпредседателят на "Величие" Николай Марков пък поиска лидерска среща с Борисов, но такава не се състоя.

Борисов каза, че по време на двете почивки преди началото на заседанието в четвъртък е изпратил Деница Сачева и Теменужка Петкова при ПП-ДБ, за да се опитат да ги убедят да подкрепят кандидатурата на Назрян. Безуспешно.

"Нужните пет гласа за избора на Рая Назарян ще дойдат от ИТН", каза председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов преди гласуването. Той повтори, че формацията му няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС.

Междувременно в кулоарите председателят на парламентарната група на "Величие" Николай Марков каза, че "контактни лица" на три партии са му оказали натиск да подкрепи Рая Назарян. Това е станало в сряда преди началото на пленарното заседание, затова и е закъснял за полагането на клетвата на депутатите. По думите му той е изнудван с компромати за него и за съпредседателя на партията Ивелин Михайлов.

В крайна сметка в четвъртък Марков положи клетва като депутат.

Николай Марков от "Величие", 20 юни 2024 г.
Николай Марков от "Величие", 20 юни 2024 г.

В края на първото пленарно заседание бяха сформирани и парламентарните групи в 50-ото НС. Председател на групата на ГЕРБ е Бойко Борисов, зам.-председатели са Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева и Румен Христов.

Групата на ДПС ще се води от Делян Пеевски, а негови заместници ще са Искра Михайлов, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Ертен Анисова. Председател на групата на ПП-ДБ е Николай Денков, а зам.-председатели - Божидар Божанов, Людмила Илиева, Стою Стоев и Калина Константинова.

Парламентарната група на "Възраждане" ще води Костадин Костадинов, зам.-председатели са Петър Петров и Искра Михайлова. На групата на БСП председател е Борислав Гуцанов, негов заместник - Иван Иванов. Групата на ИТН ще води Тошко Йорданов, а Станислав Балабанов е негов заместник. Председател на групата на "Величие" е Николай Марков, зам.-председатели - Дарин Георгиев и Георги Куков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG