Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки бойкота на ГЕРБ и ДПС. Парламентът направи комисия за Нотариуса и Еврото


Комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото беше създадена по предложение на Николай Денков (вторият вляво) и колегите му от ПП-ДБ.
Комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото беше създадена по предложение на Николай Денков (вторият вляво) и колегите му от ПП-ДБ.

Нова временна комисия в 50-ото Народно събрание (НС) ще събира данни за евентуалната престъпна дейност на убития Мартин Божанов - Нотариуса и безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Това реши мнозинството в парламента въпреки бойкота на ГЕРБ и ДПС.

Комисията беше създадена по предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с подкрепата на "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Величие" - общо 117 гласа "за" срещу 107 "против" и четирима "въздържал се". Депутатите обаче не успяха да изберат неин председател, затова свикването ѝ трябва да се случи с разпореждане на председателката на парламента Рая Назарян от ГЕРБ.

Новата комисия става факт, след като действалата в миналия парламент подобна комисия така и не довърши работата си. В края на нейното съществуване членовете ѝ от ГЕРБ и ДПС започнаха да бламират заседанията. Въпреки това председателят ѝ Никола Минчев от ПП-ДБ продължи да насрочва изслушвания, но финален доклад с цялата събрана информация така и беше гласуван.

Съставът на новата комисия ще се състои от 21 народни представители на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група:

  • ГЕРБ - Георги Георгиев, Тервел Георгиев, Еманоил Манев
  • ДПС - Хамид Хамид, Ертен Анисова, Цветан Енчев
  • ПП-ДБ - Надежда Йорданова, Лена Бориславова, Бойко Рашков
  • "Възраждане" - Златан Златанов, Виолета Кърпачева, Ивайло Чорбов
  • БСП - Мая Димитрова, Красимир Йорданов, Иван Петкова
  • ИТН - Павела Митова, Петя Димитрова, Ивайло Костадинов
  • "Величие" - Юлияна Матеева, Красимира Катинчарова, Росица Калинова

Комисията ще работи за срок от 4 месеца. За разликата от комисията в 49-ото НС, новосформираната ще се занимава не само с Божанов, но и с Еврото, който в момента се издирва по дело за измама, по което задочно беше вкаран обвинителен акт срещу него в съда.

И двамата са свързвани от множество свидетели като брокери на влияние в съдебната система, за които се предполага, че са подкупвали, принуждавали и изнудвали с компромати магистрати по конкретни дела. Нито Нотариуса, нито Еврото обаче са изправяни пред съда по такива обвинения.

И двамата бяха основни герои в разследвания на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) през 2020 и 2021 г., но тогава прокуратурата не се активизира, за да събере доказателства срещу тях. Темата за влиянието им в съдебната система отново попадна във фокуса на общественото внимание след убийството на Божанов в края на януари.

Един от основните въпроси, който миналата комисия така и не успя да изясни, беше дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР. Депутати няколко пъти официално поискаха тази информация от вътрешния министър Калин Стоянов, но той отказа да им я предостави.

В крайна сметка АКФ разпространи публично справката на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР, послужила на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува разследване срещу евентуалната престъпна група на Нотариуса в края на април 2023 г. от нея стана ясно, че Божанов е регистриран като секетен сътрудник още през 2005 г. от оперативен работник в Трето РПУ в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG