Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция задържа руснак, заподозрян за планиране на дестабилизация на Олимпийските игри


Френският президент Еманюел Макрон (дясно), президентът на Организационния комитет на Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г. Тони Естанже и министърът на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера (ляво)
Френският президент Еманюел Макрон (дясно), президентът на Организационния комитет на Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г. Тони Естанже и министърът на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера (ляво)

Френската полиция е арестувала руснак, заподозрян, че планира да дестабилизира Олимпийските игри, съобщи в сряда прокуратурата в Париж, цитирана от Ройтерс.

Новината идва два дни преди официалното начало на игрите на фона на влошените отношения между Франция и Русия във връзка с руската война в Украйна. Президентът Еманюел Макрон е изявен критик на инвазията и силен поддръжник на Киев.

40-годишният мъж е бил задържан във вторник, след като полицията е нахлула в дома му по искане на Министерството на вътрешните работи, се казва в изявление на прокуратурата.

Доказателствата, открити в дома му, пораждат „опасения за намерението му да организира събития, които могат да предизвикат дестабилизация по време на Олимпийските игри“.

Посолството на Русия в Париж каза, че не е получило официално уведомление за задържането. „Проактивно ги помолихме за разяснения. Ще потърсим отговор“, се казва в изявлението на посолството.

Олимпийските игри стартират в петък с голяма и логистично сложна церемония по откриването край река Сена. Франция организира мащабна операция по сигурността, за да осигури безопасността на игрите, които се провеждат на фона на войните в Украйна и Газа.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин каза в радиоинтервю, че руснакът е заподозрян в планиране на „дестабилизация“ под формата на дезинформация или друг вид атака.

Изданието Льо Монд пише, позовавайки се на няколко европейски разузнавателни агенции, че властите са открили лична карта на задържания, която подсказва, че той е работил за звено на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Миналия месец френската полиция арестува 26-годишен мъж от украинско-руски произход, след като той взриви експлозиви в хотелска стая северно от Париж. Той е бил разследван от френската вътрешна шпионска агенция по подозрение в участие в терористичен заговор.

Също така през юни Русия арестува френския изследовател Лоран Винатие за това, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, докато е събирал информация за руската армия.

Той е част от нарастващия списък чуждестранни граждани, задържани в Русия на фона на кризата в отношенията със Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG