Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от Народния театър. Театърът ще обжалва


Режисьорът Александър Морфов
Режисьорът Александър Морфов

Софийският районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър „Иван Вазов“, съобщи Нова телевизия в сряда, като цитира решение на съда от понеделник.

Решението не е окончателно. От ръководството на Народния театър вече казаха, че ще го обжалват пред по-горна инстанция.

Новината идва, след като Морфов беше отстранен от позицията на главен режисьор на театъра в края на февруари 2023 г. Причината за дисциплинарното му уволнение беше обвинение в уронване на престижа на директора на театъра Васил Василев, когото Морфов и други представители на културния сектор обвиниха в политическа зависимост.

След отстраняването на Морфов пред Народния театър се проведоха няколко протеста в негова защита, които поискаха и оставката на Василев. Към момента Василев още е директор на театъра.

Сега съдът възстанови Морфов на позицията главен режисьор. Според юристите на Народния театър, цитирани от БТА, това решение е „неоснователно“ и те ще го обжалват на следваща инстанция.

Проблемите в Народния театър започнаха още през октомври 2022 г., когато Морфов надраска вратата на кабинета на тогавашната пиарка на театъра и бивша депутатка от ДПС Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“.

Режисьорът направи това в знак на протест срещу назначението на Кръстева в театъра заради продължаващите ѝ политически връзки с ДПС.

Конфликтът се политизира още повече в месеците след това. В спора между Морфов и Кръстева се намеси и тогавашният служебен министър на културата Велислав Минеков. Той назначи проверка на дейността на директора на театъра Васил Василев и го обвини, че в екипа си има много политически назначения.

Впоследствие Минеков беше сменен при следващото служебно правителство на президента Румен Радев, без да бъдат посочени конкретни мотиви за смяната.

Напрежението в театъра доведе до решението на Василев да уволни Морфов през февруари 2023 г. По същото време Кръстева напусна.

Тези събития бяха последвани от няколко протеста в София, които изразиха подкрепа за Александър Морфов и поискаха оставката на Василев. Той не напусна поста си, а тогавашният културен министър Найден Тодоров каза, че няма основание да го отстранява от директорската позиция.

Според решението на СРС от тази седмица надписите, заради които започна скандалът с участието на Морфов, представляват „артистично изпълнение, целящо да изрази протеста на [Морфов] срещу действията на директора на театъра“.

Съдът казва още, че режисьорът не е упражнил насилие срещу Василев и не е нарушил трудовата дисциплина, нито е увредил имуществото или доброто име на работодателя си, поради което уволнението му е неоснователно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG