Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-мизерни от тях". БСП, ИТН, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски призоваха за реакция срещу македонския вицепремиер


Вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски (вдясно) седи до премиерът на страната Кристиян Мицкоски (вляво).
Вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски (вдясно) седи до премиерът на страната Кристиян Мицкоски (вляво).

От БСП, "Има такъв народ" (ИТН), ПП-ДБ и ДПС-Пеевски поискаха българското правителство да излезе с официална остра реакция на изказване на вицепремиера на Севена Македония Александър Николоски.

В интервю за македонската телевизия Алфа във вторник Николоски обвини българската страна, че не се държи "цивилизовано" и дори "по-мизерно" от някои македонски политици, а партиите и президентът Румен Радев се опитват да получат политически дивиденти за сметка на Скопие.

Повод за думите му беше липсата на македонско знаме по време на неформалните разговори между президентите на двете страни - Радев и Гордана Силяновска-Давкова, в петък.

Това доведе до обвинителни реакции от Скопие, като българският посланик там беше привикан за разговори.

Сега македонският вицепремиер беше попитан дали според него липсата на македонския флаг е била преднамерена.

"Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това", каза в отговор Николоски.

"Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат", добави той.

Ден по-късно, в сряда последваха реакции от страна на българските политици. Иван Иванов от БСП определи езика, използван от Николоски, като "изключително недопустим", особено в контекста на кандидатурата на Северна Македония за член на ЕС.

Иванов призова и Министерството на външните работи да извика македонския посланик в София за обяснение.

Тошко Йорданов от ИТН също се включи в критиките към Николоски, като каза, че поведението на северномакедонските управляващи всъщност е "неуважение към целия ЕС".

Последва реакция и от Асен Василев от ПП-ДБ, който определи думите на Николоски като "обидни" и "непремерени".

"Трябва да има реакция от страна на България, която да напомни, [че] има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява“, подчерта Василев и посочи, че Европа също трябва да излезе с реакция.

Лидерът на едната фракция в ДПС - Делян Пеевски също призова за реакция и поиска посланикът на Северна Македония в София "да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите".

Всичко това се случва, след като в петък президентите на двете страни Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова се срещнаха за пръв път. Силяновска-Давкова не беше в България на официално посещение по покана на Радев, а заради гостуването на Националната опера и балет на Северна Македония в София.

След срещата им бяха разпространени снимки, на които двамата са в сградата на президентството, а зад тях са българското знаме и знамето на Европейския съюз. Липсата на македонското знаме доведе до обвинителни реакции от Скопие.

Бившият служебен министър и настоящ съветник на президента Радев - Димитър Стоянов, обаче каза, че при такива неофициални посещения няма протоколно изискване за поставяне и на знамето на другата държава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG