Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме базука". ЕС заплашва да удари икономиката на Унгария заради ветото на Орбан за Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Унгария Виктор Орбан и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (отляво надясно) през февруари 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Унгария Виктор Орбан и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (отляво надясно) през февруари 2023 г.

Европейският съюз (ЕС) да удари икономиката на Унгария, ако страната наложи вето върху помощта за Украйна. Такава идея е разписана в документ на ЕС, съобщи Файненшъл таймс в неделя.

В понеделник високопоставен служител на ЕС потвърди пред Ройтерс, че такъв документ съществува, но го определи като бележка, която "не очертава никакъв конкретен план".

Идеята, описана от служители на ЕС и видяна от журналистите на Файненшъл таймс, е "изрично насочена" към икономическите слабости на Унгария. Тя предвижда Брюксел да предприеме действия, така че да отслаби форинта - унгарската валута, и да предизвиква срив в доверието на инвеститорите. Това се предлага, в случай че Будапеща откаже да вдигне ветото си срещу нова помощ за Украйна.

Информацията за предложената стратегия идва дни преди срещата на върха на лидерите на страните от ЕС този четвъртък. На нея те трябва да гласуват предоставянето на финансова помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро.

По-рано през декември премиерът на Унгария Виктор Орбан блокира споразумението на ЕС за този помощен пакет.

С какво заплашва ЕС

В документа, видян от Файненшъл таймс (ФТ), се предлага Брюксел да заплаши Унгария с окончателно спиране на средствата за подпомагане на нейната икономика. Към момента Будапеща получава милиарди евро от общия европейски бюджет.

"В случай на липса на споразумение на [срещата на върха] на 1 февруари, държавни и правителствени ръководители ще заявят публично, че в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер [...] те не могат да си представят, че Будапеща ще получи европейски средства", цитират от ФТ документа.

Освен това спирането на финансиране от съюза за Унгария може да доведе увеличаване на цената на заемите на страната и да стресне инвеститорите. Това би навредило на работните места и растежа на икономиката на страната, пише още в стратегията.

Защо се стигна до тук

"Това е Европа, която казва на Виктор Орбан: "Стига толкова, време е застанеш до нас. Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука", коментира пред ФТ Муджтаба Рахман, директор за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

Орбан е начело на Унгария от над 10 години и познат с близките си отношения с руския президент Владимир Путин. Той е единственият лидер на ЕС, който се срещна с Путин, откакто той започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

Освен това унгарският премиер се обявява против санкциите на ЕС срещу Москва вследствие на руското нахлуване и задържа финансовата помощ за Киев. През октомври той каза, че стратегията на блока по отношение на войната "се е провалила" и трябва да се създаде план Б, тъй като Киев няма да спечели битката на фронта срещу Русия.

Тогава Орбан добави, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Киев.

В документа, цитиран от ФТ, обаче се казва, че икономиката на Унгария е слаба и зависи до голяма степен от чуждестранното финансиране, което пък се основава на високото равнище на финансиране от ЕС. Към момента Будапеща има "много висок публичен дефицит", "много висока инфлация" и слабата валута, добавят авторите на документа.

Затова и ЕС може да използва тези икономически слабости на Унгария като инструмент за натиск.

Какво казаха Унгария и ЕС

Говорител на Съвета на ЕС каза след публикуването на материала на ФТ, че няма да коментира изтичането на информация. По-късно пред Ройтерс служител на ЕС не отрече да има такъв документ, но каза, че страните членки не са обсъждали възможността за финансова принуда, за да накарат Унгария да подкпрепи помощта за Киев.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока от своя страна каза пред ФТ, че Будапеща не знае за потенциалната заплаха на блока, но че страната му "не се поддава на натиск".

"Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това да правят други страни", каза той. Бока добави и че е в събота Будапеща е изпратила ново предложение до Брюксел, в което посочва, че сега е готова да използва бюджета на ЕС за пакета за Украйна и дори да емитира общ дълг за финансирането му, ако бъдат добавени oще уговорки, които да ѝ дадат възможност да промени решението си по-късно.

В понеделник предстои и среща между Андрий Йермак - ръководителя на канцеларията на украинския президент, министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и унгарския му колега Петер Сиярто.

Пред Радио Свободна Европа вицепремиерката на Украйна каза, че разговорът между тях е свързан с подготовката на предстояща среща между Виктор Орбан и Володимир Зеленски, която може да се проведе в Украйна.

Орбан за последно беше в страната през 2010 г.

За Киев помощта от ЕС е от ключово значение в момент, в който помощта от САЩ остава под въпрос. Там тя е блокирана от Републиканската партия.

Без помощ от Запада обаче Украйна казва, че ще ѝ е трудно да се отбранява срещу продължаващите руски атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG