Връзки за достъпност

Извънредни новини

България в Шенген "до края на годината". Какво каза Орбан пред Европейския парламент


Премиерът на Унгария Виктор Орбан говори пред Европейския парламент в Страсбург, 9 октомври 2024 г. На заден фон: председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан говори пред Европейския парламент в Страсбург, 9 октомври 2024 г. На заден фон: председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Решението за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген да бъде одобрено до края на тази година. Това предложи премиерът на Унгария Виктор Орбан в сряда при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Унгария пое председателството още на 1 юли, но това е първата официална реч на Орбан пред парламента, откакто страната му пое тази роля.

През март тази година България стана член на Шенген, но само по въздух и вода. Проверките по сухопътните граници останаха, най-вече заради несъгласието на Австрия.

Освен въпроса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, в сряда Орбан засегна и множество други теми - миграцията, зеления преход и разширяването на ЕС.

Той нито веднъж обаче не спомена името на Украйна, която съюзът подкрепя в отбраната ѝ срещу руската военна инвазия и която се стреми да стане членка на ЕС. Заради това Орбан, който е най-близкият съюзник на Владимир Путин в ЕС, получи остри критики от европейските депутати, както и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ето какво по-конкретно каза унгарският премиер при представянето на приоритетите на своето председателство.

Миграцията

В речта си пред Европейския парламент Орбан посочи като един от основните приоритети на унгарското председателство борбата с незаконната миграция.

По думите му охраната на външните граници на ЕС е в интерес на целия съюз, затова трябва да бъде оказана подкрепа на страните, разположени по тях.

Във връзка с връщането на контрола по вътрешните граници от Германия, Орбан каза, че трябва да бъде върнато надлежното функциониране на Шенгенското пространство, тоест без граничен контрол. Той отново предложи и система за срещи на високо равнище по темата за Шенген.

Миграцията отдавна е ключова тема за популисткото правителство на Орбан в Унгария, което се опитва да налага тежки антимиграционни мерки.

През 2015 г. то дори въведе зони по границата със Сърбия, в които незаконно бяха задържани хората, кандидатстващи за убежище. Унгария беше принудена да премахне тези зони, след като беше осъдена от европейски съд.

Украйна и разширяването на ЕС

Като друг приоритет на своето председателство Орбан посочи разширяването на ЕС. Той призова за бързото присъединяване на страните от Западните Балкани, като специално акцентира върху Сърбия.

"В полза на ЕС трябва да се съсредоточим по-специално върху Сърбия. Без Сърбия да се присъедини към ЕС, не можем да имаме стабилни Балканите", каза той.

Орбан обаче изобщо не спомена Украйна, която тази година заедно с Молдова също започна преговори за членство в ЕС. Традиционно Орбан и неговото правителство заемат проруски позиции.

Унгарският премиер критикува доставките на оръжие за Украйна, което е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

В минали изказвания унгарският външен министър Петер Сиярто е наричал присъединяването на Украйна към ЕС "проблематично". Той също така е казвал, че Украйна и Молдова трябва да бъдат разделени в преговорите си със съюза.

Какви бяха реакциите

Речта на Орбан предизвика остри реакции от страна на голяма част от присъстващите европейски депутати. Те осъдиха преди всичко подминаването му на темата за Украйна.

"Шокиран съм от речта на Орбан. Той говореше за земеделие, за миграция, но не спомена Украйна. Нямаше нито едно изречение за Украйна", каза председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

"Не сте добре дошъл тук. Това е домът на европейската демокрация, не на корупцията, лъжите, пропагандата и тоталитарното управление. Вие сте слуга на опасен и брутален диктатор - Владимир Путин", каза на свой ред Тери Райнтке от групата на зелените.

В критиките се включи и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Все още има някои, които обвиняват за тази война не нашественика, а нападнатия. Не жаждата за власт на Путин, а жаждата на Украйна за свобода", каза тя.

В отговор Орбан каза, че "е бил изненадан от казаното от председателката" и че нарочно не е повдигнал въпроса за "нашите различия", защото като страна ротационен председател Унгария не иска да се съсредоточава върху тях.

С първите си действия след приемането на ротационното председателство обаче Орбан показа друга позиция. Още в първата си седмица в тази роля той отиде на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. ЕС осъди това и каза, че пътуването не е било съгласувано.

Преди това унгарският лидер отиде и в Киев, където призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да ускори мирните преговори - идея, която в момента за Украйна би се равнявала на капитулация.

През юли Орбан написа и писмо до ръководството на ЕС, в което информира Брюксел "за увереността на Путин в поражението на Украйна".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG