Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се преразгледа". Върховният комисариат по правата на човека на ООН осъди анти-ЛГБТ закона


Снимка от един от протестите срещу анти-ЛГБТ забраната, които се проведоха през последните дни.
Снимка от един от протестите срещу анти-ЛГБТ забраната, които се проведоха през последните дни.

Върховният комисариат по правата на човека на ООН осъди забраната за обсъждане на ЛГБТ теми в училище и призова България да я преразгледа. Това се казва в позиция, публикувана късно в петък.

Тя идва, след като същия ден промените бяха обнародвани в Държавен вестник с указ на президента Румен Радев. Те бяха приети от парламента седмица по-рано по предложение на "Възраждане" и предизвикаха серия от протести.

Сега говорителката на Върховния комисариат по правата на човека на ООН Лиз Тросел каза, че са "дълбоко обезпокоени от приемането на законовата поправка, с която се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата".

По-рано защитници на промените ги обявиха за забрана на "ЛГБТ пропагандата", но юристи и правозащитници казаха, че законът е толкова общо и неясно написан, че забранява каквото и да било разискване на въпроси, свързани с ЛГБТ.

"Призоваваме законът да се преразгледа в съответствие с международните задължения на страната в областта на правата на човека", посочиха още от комисариата на ООН.

Говорителката му Лиз Тросел припомни и данните, че 82% от представителите на ЛГБТ общността в България съобщават, че са били подложени на тормоз в училище. По думите ѝ новата забрана единствено ще задълбочи случаите на нарушения на човешките права срещу хората от ЛГБТ общността, както и сплашването и тормоза в училищата.

Тросел добави и че законовата промяна напълно противоречи на гаранциите, записани в българската конституция, както и на ангажиментите, поети чрез международни договори за човешките права, да бъде гарантирано равенство, защита от дискриминация и свобода на изразяване.

Според Тросел е изключително важно българските власти да предприемат спешни мерки за предотвратяване и борба с насилието, дискриминацията и тормоза, особено тези, насочени срещу младежи от ЛГБТ общността и в рамките на образователната система.

Позицията на Върховния комисариат по правата на човека на ООН идва, след като законът вече е факт. Преди това комисарят на Съвета на Европа по правата на човека призова Румен Радев да не подписва промените, но президентът не се съобрази с призива.

Миналата сряда българският парламент прие закона по предложение на проруската "Възраждане" с голямо мнозинство. "За" гласуваха от ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и голяма част от независимите депутати. Единствено от ПП-ДБ не подкрепиха забраната.

Подобни закони вече действат от години в Унгария и Русия и са широко критикувани от Брюксел, тъй като служат като инструмент за произвол и репресии.

"Забрана да изучаваме, че Земята е кръгла". Как законът срещу ЛГБТ засяга всички
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG