Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН настоя Израел да спре офанзивата си в Западния бряг. ЕС иска санкции за израелски министри


Последствия от израелско нападение в окупирания Западен бряг, 29 август 2024 г.
Последствия от израелско нападение в окупирания Западен бряг, 29 август 2024 г.

Службата на ООН за правата на човека и ръководителят на организацията Антонио Гутериш призоваха Израел да прекрати офанзивата си на Западния бряг, предаде Би Би Си.

Според ООН новите нападения на Тел Авив в Западния бряг „подхранват една и без това взривоопасна ситуация“.

Същевременно върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел каза в четвъртък, че блокът обсъжда санкции за „някои израелски министри“.

Призивът на ООН и заявката на Борел идват ден след като в сряда Израел започна най-голямата си офанзива в окупирания Западен бряг от 20 години насам. При нападенията бяха убити най-малко 10 души, а Израел нарече действията си „антитерористична операция“ срещу подкрепяни от Иран групировки.

Западният бряг е една от териториите, за които палестинци и израелци спорят от десетилетия. Тя е окупирана от Израел през 1967 г., като тази година Международният съд на ООН постанови, че окупацията е незаконна.

Нахлуването на израелската армия в Западния бряг се случва на фона на войната в Ивицата Газа между Израел и ислямистката групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС и САЩ.

Военните действия не засягат останалите палестински територии освен Ивицата, но след началото на войната през октомври 2023 г. сблъсъците в Западния бряг също рязко нараснаха.

Освен провежданите от Израел военни операции, в региона се увеличиха атаките и на израелски заселници срещу палестинските общности.

В четвъртък израелските военни казаха, че са убили петима „терористи“ в региона, които са се укрили в джамия.

Смята се, че за пръв път от втората интифада - голямото палестинско въстание от 2000-2005 г., нападенията на Израел обхващат едновременно няколко палестински града в региона, предаде Би Би Си.

Службата на ООН за правата на човека разкритикува „поредните набези, въздушни удари и нападения на заселници срещу палестинци“. Съобщава се още за палежи, физически посегателства и кражби.

Според ООН ситуацията в окупирания Западен бряг „може да се влоши драстично“, ако израелските военни сили продължат „систематично да използват незаконна смъртоносна сила и да пренебрегват насилието, извършвано от заселниците“.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че започва преговори с отделните страни членки за евентуални санкции на „някои израелски министри“.

Борел не посочи конкретни членове на израелското правителство, които ще бъдат засегнати. Той каза, че това ще бъдат хора, които „отправят неприемливи послания на омраза срещу палестинците и предлагат неща, които очевидно противоречат на международното право“.

В сряда израелският външен министър Израел Кац призова Тел Авив да започне пълномащабна война в Западния бряг като тази в Ивицата Газа.

Освен за прекратяване на офанзивата в Западния бряг, Съветът за сигурност на ООН призова и за край на сблъсъците между Израел и ливанската паравоенна групировка Хизбула. В неделя Израел и Хизбула си размениха масирани ракетни удари, но избегнаха по-нататъшна ескалация.

По данни на местните власти, поне 628 палестинци са убити в Западния бряг от началото на войната между Израел и Хамас миналия октомври. Тя започна след нападение на Хамас срещу Израел, при което бяха убити около 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, в рамките на която досега са загинали над 40 хиляди палестинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG