Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравното министерство установи в "Пирогов" нарушения и лошо финансово състояние


Здравният министър Христо Хинков
Здравният министър Христо Хинков

В болница "Пирогов" са установени финансови нарушения, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков във вторник.

Новината идва на фона на редица случаи на нарушения в здравеопазването, които нашумяха тази година, включително тези на директора на „Майчин дом” проф. Иван Костов и заплатата му от 60 хил. лв., внезапното освобождаване на здравния зам.-министър Бойко Пенков, незаконния избор на бившия директор на болница „Лозенец” Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет и протеста на лекари от „Шейново” срещу избора на нов директор на болницата.

Министерството на здравеопазването е извършило одит на "Пирогов", според който болницата е в лошо финансово състояние. Докладът е представен на премиера Николай Денков и на Костадин Ангелов, председател на здравната комисия.

Хинков каза, че очаква и прокурорски проверки. Предстои разговор с изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров*.

В отговор на въпрос дали би освободил директора на "Пирогов" заради констатациите в доклада министър Хинков каза "Изглежда не. Повече не мога да кажа".

По-късно в позиция до медиите самият Димитров каза, че твърденията за лошо финансово състояние на "Пирогов" "не отговарят на реалното финансово състояние на лечебното заведение".

През 2021 г. проверка на здравната каса откри над 400 фалшиви хоспитализации в "Пирогов". Това предизвика лекарски протести и взаимни обвинения между персонала на болницата и здравното министерство, а здравният министър отстрани тогавашния директор Асен Балтов.

*Корекция: Първоначално текстът беше публикуван с погрешното твърдение, че изпълнителен директор на "Пирогов" е Николай Габровски. Габровски е зам. изпълнителен директор на лечебното заведение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG