Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС-Пеевски оставиха Антон Славчев начело на Антикорупционната комисия


Изпълняващият длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев
Изпълняващият длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев

Депутатите решиха Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), да остане начело на регулоатора.

Новината дойде месец след като „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) поиска оставката му.

Тогава комисията беше обвинена, че действа като бухалка на съпредседателя на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски. Причината е, че служители на КПКОНПИ и прокурори се задействаха срещу приближени на почетния председател на ДПС Ахмед Доган едва след разрива между него и Пеевски това лято.

В подкрепа на предложението на ПП-ДБ гласуваха общо 95 депутати, против бяха 91, а шестима гласуваха "въздържал се". Искането беше подкрепено от ПП-ДБ, "Възраждане" и 24 независими депутати. "Против" гласуваха ГЕРБ, ДПС-Пеевски и един депутат от БСП, а седем независими депутати гласуваха "въздържал се". "Има такъв народ" не участва в гласуването.

По време на заседанието ПП-ДБ обвини комисията в административни пропуски и за провалени проекти и определи гласуването като тест, който да покаже дали депутатите са готови да освободят комисията от влиянието на Пеевски.

От ДПС-Пеевски отправиха противоречащи си обвинения към ПП-ДБ, като казаха, че коалицията иска да отстрани Славчев, защото разследва хора от коалицията, а след това и че я е "изпрал" и затова ПП-ДБ иска да го смени, за да може той да стане прокурор.

Предложението на ПП-ДБ беше внесено, след като прокурори и служители на КПКОНПИ обискираха имоти на Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. Това се случи, след като стана ясно, че ББР е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на фирмата „Роудуей кънстръкшън“, свързвана с Гайтански.

Фирмата получава кредита през 2019 г., когато шеф на държавната банка е именно Мавродиев. За подобни заеми, разследвани от КПКОНПИ, стана известно за пръв път през 2021 г. Тогава министър на икономиката беше Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Други получатели на кредити в голям размер от ББР включват дружества, свързани с Пеевски и братята Кирил и Героги Домусчиеви.

Антон Славчев е временно изпълняващ длъжността на председател на Антикорупционната комисия от 2022 г., когато бившият председател Сотир Цацаров беше отстранен от поста. КПКОНПИ формално е разделена на две, но с непроменен състав, като Славчев е начело и на двете ѝ части.

Регулатори като КПКОНПИ станаха една от причините да се разпадне ротационното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ по-рано през годината. Тогава ПП-ДБ поиска смяна на десетки назначения с изтекъл мандат в регулаторите и службите за сигурност, докато ГЕРБ не пое подобен ангажимент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG