Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Необичайно мълчание". Парламентът не избра управител на здравната каса


Проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП, остана единственият кандидат за управител на здравната каса
Проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП, остана единственият кандидат за управител на здравната каса

Депутатите не успяха да излъчат нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на извънредното заседание на парламента във вторник. Единствената кандидатура беше тази на проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП.

Кандидатурата на проф. Стайкова беше подкрепена единствено от БСП, „Възраждане“ и независимия Радостин Василев. По-голямата част от депутатите от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН) гласуваха с „въздържал се“. Така процедурата по избор на шеф на НЗОК се проваля и трябва да бъде започната нова.

Изборът на нов шеф на здравната каса беше основната точка в дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание (НС).

На първо четене бяха гласувани и законопроектите за бюджети на НЗОК и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. Те бяха приети с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ. „БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

Защо се провали изборът на шеф на НЗОК

Часове преди началото на заседанието номинираната от ГЕРБ за управител на НЗОК Иванка Динева оттегли кандидатурата си. В писмо до председателя на парламента Динева посочи, че се отказва поради лични причини.

Така единствената номинация за поста остана тази на проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Тя е специалистка по комунална хигиена и социална медицина и има магистърска степен по здравен мениджмънт.

Отначало парламентарната група на „Възраждане“ също беше излязла с кандидатура - тази на Тодор Хинов, но предложението беше оттеглено още на 30 юни.

От ПП-ДБ нямаше номиниран кандидат. След отхвърлянето на проф. Стайкова Васил Пандов от ПП-ДБ каза пред журналисти в кулоарите на НС, че парламентарната група обсъжда дали да излъчи номинация.

Преди заседанието във вторник депутатът и бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов внесе в НС законопроект, с който да се удължи задължението на подуправителя на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител до избора на нов шеф на здравната каса от парламента.

В отговор депутатът Георги Свиленски от БСП каза, че изходът от процедурата по избор на шеф на НЗОК е бил „предрешен“. И по-нататък разискванията бяха доминирани от представители на БСП. Те изтъкваха професионалните качества на проф. Стайкова и критикуваха поведението на управляващата коалиция, което председателката на БСП Корнелия Нинова определи като „необичайно мълчание“.

Управляващото мнозинство и смените в регулаторите

В края на юни парламентът задейства процедурите за избор на шефове на НЗОК, Българската народна банка (БНБ) и Сметната палата. Мандатите на управителите на трите институции са изтекли отдавна.

Една от основните цели, които правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ си постави, беше именно избирането на нови шефове на всички регулатори.

Впоследствие от ПП-ДБ отказаха да се включат в гласуването на правилата за избор и обвиниха ГЕРБ, че участват в скрити мнозинства с ДПС и „Възраждане“ в нарушение на договорката между двете най-големи партии да съгласуват помежду си смените в регулаторите.

На 13 януари парламентът прекрати предсрочно мандата на проф. д-р Петко Салчев като шеф на НЗОК. По закон народните представители трябва да излъчат нов управител на касата в шестмесечен срок, който изтича през тази седмица.

Управителят на НЗОК отговаря за разпределянето 7 млрд. лева годишен бюджет към здравните заведения в страната и контролира изразходването им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG