Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бизнес решение". Нова телевизия сменя директора си и шефа на новините


Дирк Геркенс от United Media е новият изпълнителен директор на Нова телевизия.
Дирк Геркенс от United Media е новият изпълнителен директор на Нова телевизия.

Нова телевизия предприема две смени в ръководството си. Дирк Геркенс заема мястото на Стефана Здравкова като главен изпълнителен директор на медийната компания "Нова Броудкастинг Груп". Досегашният шеф на новините и актуалните предавания Илия Дафов повече няма да заема поста, но засега не се уточнява с кого ще бъде сменен.

Кадровите промени са били съобщени на служителите на телевизията по време на събрание в петък сутринта с обяснението, че става въпрос за "бизнес решение", съобщиха пред Свободна Европа източници от Нова телевизия.

За назначението на Геркенс съобщиха преди ден официално от компанията собственик на телевизията - United Media. Тя е част от холдинга доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа United Group със седалище в Нидерландия. United Media притежава в България и телекома "Виваком".

Новината за смяната идва малко след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката, с която "Виваком" придоби доскорошният си конкурент "Булсатком".

От съобщението на United Media се разбира, че смяната влиза в сила веднага. Гиркенс запазва и другите си позиции, но няма информация Здравкова да остава в групата.

Предишния път, когато заемаше този - Гиркенс го пое след като тогавашният изпълнителен директор Николай Андреев беше назначен за изпълнителен директор на "Виваком". От съобщението не се разбира дали и сега назначението е временно.

"С увереност считам, че Дирк ще гарантира успешното продължаване на дейността на "Нова Броудкастинг Груп" като опитен медиен експерт с ценни познания за българския пазар. Благодарим на Стефана за нейната работа", е цитирана в прессъобщението Александра Суботич, изпълнителен директор на United Media.

Геркенс вече беше на същата позиция от края на 2021 г. до май 2022 г., когато Здравкова беше назначена. Преди това тя беше изпълнителен директор на групата сайтове "Нетинфо", която от 2019 г. е част от "Нова Броудкастинг груп".

Дирк Геркенс е член на управителния съвет и директор "Програми, продукция и рекламни продажби" на United Media и има 25 години опит в телевизионната индустрия.

Илия Дафов оглави новините и актуалните предавания в Нова телевизия в началото на 2021 г. на мястото на Миляна Велева. Преди това той беше главен продуцент на новините.

United Media придоби Нова телевизия в началото на 2021 г. от братята Кирил и Георги Домусчиеви, които я купиха през 2019 г. Докато те бяха собственици на медията в нея бяха назначени редица журналисти и лица от свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски Канал 3.

В същото време с различни мотиви от телевизията бяха освободени редица водещи журналисти като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Преди това телевизията се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на сутрешния блок Анна Цолова. Свалено беше и предаването на покойния вече журналист Милен Цветков.

През 2020 г. бизнесменът Васил Божков свърза Кирил Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в Нова телевизия, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиеви. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG