Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата забрави за Нотариуса. Израел заговори за нахлуване в Ливан


Дим се издига над сгради в южен Ливан след израелски въздушен удар
Дим се издига над сгради в южен Ливан след израелски въздушен удар

Най-важното тази сутрин:

  • Започва ново действие от битката за ДПС
  • Прокуратурата забрави за Нотариуса
  • Израел заговори за нахлуване в Ливан

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е поискал Делян Пеевски да бъде заличен като представляващ партията. Решението ще се вземе от Софийския градски съд. Искането идва, след като през август Централното бюро на ДПС изключи Пеевски.

За изборите на 27 октомври обаче фракцията на Пеевски получи правото да използва името ДПС и това, което върви с него - правото да номинира членове на избирателните комисии. Можете да си припомните как се случи това в този текст.

Тук са номерата в бюлетините на партиите и коалициите на изборите на 27 октомври.

А тук можете да видите кои са водачите на листите на основните партии и коалиции.

Защо прокуратурата забрави за Нотариуса

Съдия Владислава Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров разказаха още през 2020 г., че предполагаема престъпна група на Мартин Божанов - Нотариуса ги е заплашвала, но тогава прокуратурата не реагира. Разследване срещу Божанов започна чак през 2023 г., а в началото на 2024 г. той беше убит. Това повлече след себе си скандали, но всичко затихна.

Защо прокуратурата пак забрави за Нотариуса? В Студио България с Генка Шикерова говори съдия Цариградска.

Абонирайте се за канала на Свободна Европа в YouTube за още интересни разговори с ключови личности и видеосъдържание. Можете да слушате този разговор и в канала на предаването в Spotify.

Ще нахлуе ли Израел в Ливан

Началникът на генералния щаб на израелската армия генерал Херци Халеви допусна възможността за сухопътна офанзива в Ливан. Той каза пред свои подчинени, че въздушните удари на Израел са подготовка за възможно сухопътно навлизане.

Десетки хиляди хора са напуснали домовете си в Ливан от началото на тази седмица на фона на израелските удари по цели на ливанската шиитска групировка Хизбула, чието военно крило ЕС смята за терористична организация, съобщи агенцията на ООН за бежанците.

Как България ще смени лева с еврото

България иска да смени лева с евро. Все още не знаем кога ще се случи това, но знаем как - описано е подробно в новия Закон за въвеждане на еврото. Тук в две минути е събрано най-важното, стъпка по стъпка.

Европейската прокуратура в България проверява община Симитли. Проверяват се документи по европейски проект, но засега няма публична информация кой точно.

Парламентът прие забрана на продажбата на диазотен оксид, известен като райски газ, на физически лица. Вече има забрана за продажбата му на непълнолетни, но това не даде резултат.

Европейската комисия одобри продажбата на дялове от чешката компания PPF Telecom Group на държавната телекомуникационна компания на Обединените арабския емирства (ОАЕ). Чешката компания е собственик на българския телеком Yettel.

Как Русия пак заплаши с ядрено оръжие

Руски обстрел е довел до прекъсване на електрозахранването в шест украински области. По данни на Киев от октомври 2022 г. насам Русия е нанесла повече от хиляда удара по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия може да бъде единствено “принудена” да постигне мир. В реч пред ООН той каза, че руският президент Владимир Путин е “нарушил толкова много международни норми и правила, че няма да спре сам”.

Путин каза, че Русия е готова да използва ядрено оръжие срещу всяка държава, която атакува с подкрепата на ядрена сила. Изказването идва на фона на дебатите дали да останат ограниченията за Украйна да използва западни оръжия с голям обсег срещу обекти на руска територия.

Президентът Румен Радев осъди войната в Украйна в изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той призова за “прекратяване на огъня” в Ивицата Газа, където Израел воюва с групировката Хамас, обявена за терористична от ЕС.

И две препоръки

Той е на 15 и има много мечти - да стане ватман, да учи журналистика, да бъде полезен на обществото. Но най-напред мечтае да ходи на училище, без да го тормозят и обиждат. Сега, след приемането на закон срещу ЛГБТ “пропагандата”, тази мечта изглежда далечна. Не пропускайте тази история.

Обявявана е за най-красивата жена на света. Холивуд я обича, а любовта ѝ с Майкъл Дъглас опровергава всички клишета за връзките в суетния свят на голямото кино. Тя е Катрин Зита-Джоунс, за която сцената е страст, но никога не забравя откъде е тръгнала.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Форум

XS
SM
MD
LG