Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нима Ринджи Шерпа - най-младият човек, който изкачи всички осемхилядници


Нима Ринджи Шерпа
Нима Ринджи Шерпа

Той за първи път изкачва осемхилядник, когато е на 16 години. А след това просто не иска да спира. Сега, две години по-късно, Нима Ринджи Шерпа стана най-младият човек, изкачил 14-те най-високи върхове в света. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Той за първи път изкачва осемхилядник, когато е на 16 години. Но не иска да спира дотам. Две години по-късно Нима Ринджи Шерпа покори връх Шиша Пангма в Тибет и стана най-младият човек, изкачил 14-те най-високи върхове в света.

Зад рекорда стои много труд и желанието му да стане най-добрият катерач в света. Но целта му е по-голяма, казва той - да популяризира приноса на своя народ и да мотивира младите шерпи да прегърнат потенциала си на първокласни катерачи.

Нима Ринджи е израснал в столицата на Непал Катманду. Баща му Таши Лакпа Шерпа е опитен алпинист, а сега управлява най-голямата компания за алпинистки експедиции в Непал - Seven Summit Treks.

Младият алпинист не пропуска да отбележи във всяко свое интервю, че това винаги му е помагало.

„Произхождам от привилегировано семейство“, казва той пред Франс прес през август.

„Но планината ме научи да се справям с трудности и [да оценявам] истинската стойност на живота“.

Като малък Нима не си представя да стане алпинист. Вместо това иска да играе футбол и да се занимава с фотография. Но решава, че иска да опита и с катеренето. Тогава разбира, че е намерил своята страст.

Той изкачва първия си осемхилядник – връх Манаслу в Непал, през септември 2022 г. Тогава е само на 16 години и тъкмо си е взел изпитите след 10-и клас. Казва, че преживяването го е накарало да се почувства на мястото си.

Тогава си поставя за цел да изкачи всички осемхилядници, и то още преди да навърши 20 години.

Нима Ринджи Шерпа на връх Еверест
Нима Ринджи Шерпа на връх Еверест

Всички 14 върхове с височина над 8000 метра се намират в Азия - в Хималаите и планинската верига Каракорум. Едва няколко десетки алпинисти са покорили всички, а най-младият сред тях преди Ринджи е чичо му - Мингма Гябу Шерпа, който е на 30 години, когато изкачва и последния връх през 2019 г.

Много катерачи са загинали при опитите си да изкачат осемхилядниците. Самият Ринджи никога не забравя рисковете.

„Когато съм в планината, мога да умра по всяко време“, казва той. И добавя, че там „осъзнаваш колко важен е животът ти.“

Изкачването на всички 14 осемхилядници отнема на Нима Ринджи 740 дни. През това време той поставя няколко рекорда, включително за най-млад катерач, изкачил връх Еверест – най-високия на света - и съседния Лхотце в рамките на 10 часа. При всяко изкачване е придружаван от своя партньор в катеренето Пасанд Нурбу Шерпа.

Последното изкачване е на връх Шиша Пангма, което завършва успешно малко след 6 часа местно време в сряда. Първият човек, на когото Нима се обажда, е баща му.

„Той ми каза: „Татко, стигнах до върха“, казва Таши Лакпа Шерпа пред Би Би Си. „Дори не беше развълнуван. За него това беше нормално.“

Компанията 14 Peaks Expedition написа, че постижението на Нима е „доказателство за неговата невероятна сила, постоянство и духа на общността на шерпите“.

Самият Нима казва, че цели чрез постижението си да се пребори със стереотипа за шерпите като помощници за чуждестранните катерачи и да покаже, че самите те могат постигат успехи и имената им да се знаят по света.

Нима Ринджи Шерпа
Нима Ринджи Шерпа

„Този връх е не само кулминация на моето лично пътуване, но и почит към всеки шерпа, който се е осмелил да мечтае отвъд традиционните граници, които са ни поставени“, написа той в Инстаграм, след като изкачи Шиша Пангма.

„Алпинизмът е повече от работа, той е свидетелство за нашата сила, издръжливост и страст.“

Шерпа е етническа група, която населява планините в Непал. От поколения шерпите са познати като водачи на чуждестранните алпинисти в Хималаите и им помагат с пренасянето на екипировка и с познанията си за района. Често обаче те не получават същото международно признание като чуждестранните катерачи.

Нима Ринджи казва, че иска да промени тази представа и да покаже на по-младите шерпи, че могат „да се издигнат над стереотипа, че са само поддържащи катерачи и да прегърнат потенциала си на първокласни спортисти, авантюристи и творци“.

„Ние не сме просто водачи. Ние сме пионери“, казва той. И добавя, че принадлежността му към общността е най-голямата му мотивация да се занимава с алпинизъм.

„В световен мащаб съм известен като шерпа, а не с името си, което ме прави много щастлив“, казва Ринджи.

Неговият герой е Тенсинг Норгей Шерпа, който придружава новозеландеца Едмънд Хилъри при първото изкачване на Еверест през 1953 г.

Алпинистът казва, че има и друга кауза - опазването на природата в планините. Затова се старае да популяризира устойчивия туризъм в планините. А след като изпълни целта си да изкачи всички осемхилядници, възнамерява да учи науки за околната среда.

„Има по-голяма цел зад това, което правя. Когато започнах да се катеря, беше само заради мен“, казва той пред Франс прес.

„Но след това разбрах, че можем да направим много в алпинистките спортове и има много начини да помогнем на общността.“

Форум

XS
SM
MD
LG