Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Целия му хаос". Ники Хейли отбеляза първата си победа срещу Доналд Тръмп в първичните избори в САЩ


Ники Хейли
Ники Хейли

Бившата губернаторка Ники Хейли за първи път спечели срещу бившия президент Доналд Тръмп на първичните избори на Републиканската партията във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Новината за първата победа идва, след като Тръмп вече спечели в осем щата на първичния вот на републиканците - последно в Мичиган, Мисури и Айдахо. Това накара всички други водещи кандидати от партията му, с изключение на Хейли, да се откажат от състеазанието преди изборите през ноември.

Първичните избори са вътрешнопартийни предварителни избори в САЩ, през които кандидатите за президент първо трябва да преминат. След това ще се избират официално на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците ще се проведе в средата на юли.

Във Вашингтон Хейли спечели 62,9% от гласовете срещу 33,2% за Тръмп. Би Би Си пише, че Хейли ще получи всичките 19 републикански делегати, които бяха определени за участие във Вашингтон.

"Не е изненадващо, че републиканците, които са най-близо до дисфункцията на Вашингтон, отхвърлят Доналд Тръмп и целия му хаос", каза говорителката на кампанията на Хейли Оливия Перес-Кубас.

С тази победа общият брой на делегатите на Хейли става 43-ма, докато този на Тръмп е 247.

Това се разглежда като до голяма степен символична победа, тъй като столицата има силно изразени демократични нагласи, а в града има само около 23 хиляди регистрирани републиканци.

Местните партийни служители, цитирани от "Вашингтон пост", съобщиха, че в първичните избори са участвали 2035 републиканци.

С победата си в неделя Хейли стана първата жена в историята на САЩ, която печели първични избори на републиканците.

Въпреки победата си във Вашингтон все още изглежда малко вероятно тя да бъде републиканската номинация за президент и да се изправи срещу вероятния кандидат на демократите Джо Байдън през ноември.

Засега Тръмп спечели първичните избори в осем щата със значителна преднина. Същевременно участието му в изборите в три други щата беше забранено от съдилищата там. И трита случая са свързани с щурма на Капитолия. Тогава няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени. Тръмп обжалва решенията пред Върховния съд.

Очаква се Тръмп да спечели и по-голямата част от първичните избори по време на супервторника тази седмица, когато избирателите в 15 щата едновременно ще номинират своя кандидат. Тогава ще бъдат разпределени 874 републикански делегати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG