Връзки за достъпност

Извънредни новини

Африкански лидери заплашиха с военна намеса след преврата в Нигер. Пригожин приветства хунтата


Военната хунта, която извърши преврата, съобщи, че ще отвърне със сила, ако бъде атакувана
Военната хунта, която извърши преврата, съобщи, че ще отвърне със сила, ако бъде атакувана

Западноафрикански лидери заплашиха с военни действия срещу хунтата в Нигер, която взе властта с преврат миналата седмица. Те поставиха срок от 7 дни, за да бъде възстановен президентът Мохамед Базум, който е държан в плен.

Това се случи, след като хиляди привърженици на военната хунта шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин. Демонстрацията се проведе три дни след като армията свали демократично избрания Базум и превзе властта в африканската страна.

Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония Нигер може да сближи отношенията си с Русия, както стана след превратите в съседните Мали и Буркина Фасо през 2021 и 2022 г.

На този фон лидерът на наемничесата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който се намира в Беларус след прекратения бунт срещу Москва, приветства преврата на хунтата.

По-рано хунтата предупреди, че ще се противопостави на всеки "план за агресия срещу Нигер" от страна на регионални или западни сили.

Лидерите на ЕКОВАС - блокът на западноафриканските държави, проведоха кризисни преговори в нигерийската столица Абуджа в неделя, за да обсъдят последиците от тези събития. В изявление, прочетено след срещата, се казва, че ЕКОВАС проявява "нулева толерантност" към превратите.

Регионалният блок ще "предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред", ако исканията му не бъдат изпълнени в рамките на една седмица.

"Тези мерки могат да включват използването на сила", а военните ръководители трябва да се срещнат "незабавно", за да планират намесата, се казва още в изявлението.

"Нигер играе ключова роля в борбата с тероризма. Ако престане да играе тази роля, това ще даде повече пространство и свобода на действие на терористите да се развиват в региона", каза пред Би Би Си д-р Леонардо Сантос Симао, специалният представител и ръководител на Службата на ООН за Западна Африка, който участва в срещата.

Той допълни, че между ЕКОВАС и военната хунта на страната не се водят "официални преговори".

Това е първият случай, в който ЕКОВАС заплашва с военни действия, за да отмени превратите, извършени в региона през последните години.

Западноафриканските лидери обявиха също така незабавно въвеждане на забранена за полети зона над Нигер, затваряне на всички сухопътни граници със страната и налагане на финансови санкции срещу хунтата.

Президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно е отишъл в Ниамей, за да каже на хунтата да се оттегли, съобщи правителството на страната. Той е първият чуждестранен лидер, който посещава Нигер след преврата, и се е срещнал със зам.-лидера на хунтата ген. Салифу Моди. Не е ясно дали ще разговаря и с ген. Абдурахман Чиани, началник на президентската гвардия, който се обяви за новия управник на Нигер.

Ген. Абдурахаман Чиани
Ген. Абдурахаман Чиани

Преди срещата им Чиани предупреди ЕКОВАС и неназовани западни държави да не се намесват, защото са решени "да защитят родината си".

Превратът породи опасения, че Нигер, бивша френска колония, може да се насочи към Русия. Сваленият президент е работил в тясно сътрудничество с регионалните и западните държави в борбата с войнстващите ислямисти.

В Ниамей някои от протестиращите пред френското посолство скандираха "Да живее Русия", "Да живее Путин" и "Долу Франция" и запалиха стените на сградата.

Някои експерти твърдят, че няма доказателства, че Русия стои зад преврата в Нигер, и смятат за по-вероятна причина ескалацията на напрежението между Базум и ген. Чиани. Според други анализатори обаче руските знамена в Ниамей са още един знак, че Москва се е позиционирала като емблема на антизападните и особено на антифренските настроения в обширни части на Африка. А това открива нови възможности пред Кремъл, коментира "Ню Йорк таймс".

Франция няма да толерира никакви атаки срещу интересите си в Нигер и ще отговори по "незабавен и непримирим начин", се казва в изявление на кабинета на президента Еманюел Макрон.

В същото време превратът, който беше осъден от западните държави, беше приветстван от лидера на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който го определи като триумф.

"Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с неговите колонизатори", беше цитиран той да казва в канал в Telegram, свързан с "Вагнер".

Пригожин каза, че компанията му се съобразява със законите на страните, в които развива дейност, но както се оказва, проправя път за своите бойци, които да въдворят ред там, отбелязва Ройтерс.

В Мали хунтата привлече именно "Вагнер", за да ѝ помогне в борбата с войнстващите ислямисти, а Путин би искал да разшири влиянието на страната си в региона.

Военният преврат в Нигер заплашва интересите на САЩ и Франция в един от последните останали западни съюзници на континента в района на Сахел, пише Politico. И двете държави имат военни бази в богатата на уран страна и я смятат за „стратегическа страна“, „една от последните, които не са задълбочили сътрудничеството си с Русия в ущърб на Запада“.

Междувременно Путин се срещна в Санкт Петербург с лидери на африкански държави и съобщи, че Русия е отписала 23 милиарда долара техен дълг. Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат между 25 000 и 50 000 тона зърно, като Москва ще покрие разходите за доставка на пратките.

В същото време в събота Франция съобщи, че е спряла всякаква помощ за развитие и бюджетна подкрепа за Нигер. Европейският съюз и САЩ също взеха подобно решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG